ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα δεν «βλέπει» στρατιωτική λύση στη Συρία

Ο Ομπάμα δεν «βλέπει» στρατιωτική λύση στη Συρία

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν μια στρατιωτική λύση στη Συρία αυτή τη στιγμή, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία, σύμμαχο της Δαμασκού, σχετικά με την κατάσταση των σύρων πολιτών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Ομπάμα δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει μια στρατιωτική λύση στο πρόβλημα, όμως η κατάσταση είναι ρευστή και εξακολουθούμε να εξετάζουμε κάθε πιθανό τρόπο επίλυσης του προβλήματος».

«Ο υπουργός (Εξωτερικών Τζον) Κέρι και άλλοι έχουν στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ρώσους ότι δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την ευημερία του συριακού λαού όταν υπάρχουν πολίτες που λιμοκτονούν», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία έχει την «ευθύνη» να πιέσει τη Συρία να συμμορφωθεί με τη συμφωνία για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

po29023823423424

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι μόνο τρία μικρά φορτία με χημικά όπλα έχουν απομακρυνθεί προς το παρόν από τη Συρία μέσω της Λαττάκειας, πολύ λιγότερα από τους 700 τόνους που η Δαμασκός πρέπει να απομακρύνει από το έδαφός της.

«Η Συρία πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και η Ρωσία έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η Συρία συμμορφώνεται» προς αυτές, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν «εξεπλάγη όταν έμαθε ότι μια νέα σφαγή» φέρεται να σημειώθηκε στο χωριό Μάαν της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

«Δεκάδες άμαχοι φέρονται να σκοτώθηκαν βίαια στις 9 Φεβρουαρίου» στο χωριό αυτό, πρόσθεσε ο Νεσίρκι.

Ο Μπαν «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε βία εναντίον πολιτών και ζητεί να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτής της σφαγής και όλων των άλλων εγκλημάτων στη Συρία».

Τέτοια συμβάντα «πρέπει να υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι είναι άμεση ανάγκη να τερματιστεί η σύγκρουση και να ξεκινήσει μια πολιτική μετάβαση προς μια νέα Συρία, όπου όλες οι κοινότητες θα προστατεύονται και θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες τους», υπογράμμισε ο Νεσίρκι.