ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» Καντάφι στην εκεχειρία-Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

«Όχι» Καντάφι στην εκεχειρία-Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί
Απέρριψε η κυβέρνηση της Λιβύης την πρόταση για εκεχειρία που απηύθυνε η ηγεσία των αντικαθεστωτικών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης...

Απέρριψε η κυβέρνηση της Λιβύης την πρόταση για εκεχειρία που απηύθυνε η ηγεσία των αντικαθεστωτικών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρόταση για εκεχειρία, που κατατέθηκε από τους εξεγερμένους, δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Πρόσθεσε δε ότι "τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιμείνουν, να πολιορκούν λιβυκές πόλεις, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς".

Χαρακτήρισε επίσης τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ως "έγκλημα, στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας". Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι αναφέρθηκε επίσης "σε βομβαρδισμούς αμάχων" από τα πολεμικά αεροπλάνα των συμμάχων, στον ανατολικό τομέα της Λιβύης.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη χώρα, ενώ το NATO διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες ότι οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν αμάχους κοντά στην πόλη Μπρέγκα την Πέμπτη.

Σήμερα, αεροπορική επιδρομή των διεθνών δυνάμεων στα περίχωρα της Μπρέγκα στη Λιβύη προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δέκα ανταρτών, ανακοίνωσαν πηγές των αντικαθεστωτικών.

Ανταποκριτής του Ρόιτερ είδε τουλάχιστον τέσσερα καμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα τους και ένα ασθενοφόρο, στην άκρη του δρόμου κοντά στην ανατολική είσοδο της πολης και άντρες να προσεύχονται.

"Μερικοί από τους πιστούς στον Καντάφι, πέρασαν ανάμεσα στους αντάρτες και εξαπέλυσαν αντιαεροπορικά πυρά", δήλωσε ένας από τους αντικαθεστωτικούς και πρόσθεσε: "Μετά από αυτό οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις τους βομβάρδισαν".

Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη που μάχονται κατά των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κέρδισαν έδαφος το Σάββατο και όπως λένε ελέγχουν την Μπρέγκα (800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης), μία πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στο δρόμο που οδηγεί προς τη "Νέα Μπρέγκα", μία κωμόπολη ανατολικά της Μπρέγκα υπάρχουν τουλάχιστον επτά απανθρακωμένα πτώματα μελών της δύναμης του Καντάφι.

Στο δρόμο βρίσκονται επίσης περίπου 10 καμένα ημι-φορτηγά του λιβυκού στρατού, ενώ ένας κρατήρας διαμέτρου πέντε μέτρων φαίνεται να προκλήθηκε από την αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ εναντίον μίας πομπής ελαφρών οχημάτων του λιβυκού στρατού τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο.

Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο οι κάτοικοι της Μπρέγκα δήλωσαν ότι οι εξεγερμένοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και του λιβυκού στρατού στα περίχωρα της Μπρέγκα μοιάζουν να έχουν σταματήσει σήμερα το πρωί, όπου το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ που πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Η πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα είναι εδώ και αρκετές ημέρες θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και η γραμμή του μετώπου μεταξύ των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και των εξεγερμένων, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να υποχωρήσουν προς την Αντζαμπίγια στα ανατολικά.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής αποστολής για τη Λιβύη, τονίζοντας ότι θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την μεταφορά πολιτών από τη χώρα, σε περίπτωση που το αποφασίσουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η δύναμη, που θα ονομαστεί EUFOR Libya, πρόκειται να υποστηρίξει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Η επιχείρηση θα κοστίσει 7,9 εκατομμύρια ευρώ και θα αρχίσει τη δράση της αμέσως μόλις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τα επιχειρησιακά της σχέδια. Η EUFOR Libya θα εδρεύει στη Ρώμη, θα καθοδηγείται από τον ναύαρχο Κλαούντιο Γκοτιόζι και η θητεία της θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει κάτι διαφορετικό.