ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση Λέτα

Ιταλία: Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση Λέτα

Κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας προμηνύονται οι επόμενες ώρες, καθώς τα 140 μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον Ενρίκο Λέτα και τον Ματέο Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός ζητά στήριξη για το πρόγραμμα για «κυβέρνηση χωρίς ημερομηνία λήξης» και καλεί τον Ρέντσι «να πει ανοικτά τι θέλει», την ώρα που ο νεαρός ηγέτης φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

«Ο Λέτα ανθίσταται, αλλά η κυβέρνηση Ρέντσι είναι κοντά», ήταν η εκτίμηση της πρώτης σε κυκλοφορία Corriere della Sera, ενώ η κεντροαριστερή "la Repubblica" έγραφε «Πρωθυπουργός ο Ρέντσι, τελευταία πρόκληση προς τον Λέτα».

Μετά την χθεσινή άκαρπη συνάντηση των δύο πολιτκών ανδρών, τα βλέμματα όλων είναι σήμερα στραμμένα στην απογευματινή κρίσιμη σύνοδο του Δημοκρατικού Κόμματος.Σημείο τριβής είναι η κριτική που ασκεί ο Ρέντσι στην κυβέρνηση για αβελτηρία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν και το αίτημά του για εκλογές.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να διασώσει την θέση του, ο Λέτα προχωρεί στην παρουσίαση του νέου κυβερνητικού προγράμματος .

Από την πλευρά του, ο 39χρονος φιλόδοξος δήμαρχος της Φλωρεντίας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις του στη σημερινή σύνοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο συναντήθηκαν διαδοχικά -ο Ρέντσι το βράδυ της Δευτέρας και ο Λέτα χθες το πρωί- με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος και κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο όλων των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα εδώ και τουλάχιστον δυόμισι χρόνια. Για κανέναν δεν θα είναι εύκολη η σημερινή μέρα.