ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την παραίτηση Λέτα

Ιταλία: Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την παραίτηση Λέτα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία μετά την ανακοίνωση παραίτησης του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα χθες το απόγευμα.

Σε αυτή του την επιλογή τον οδήγησε η απόφαση της κεντρικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, να εγκρίνει την πρόταση του γραμματέα του PD -και δημάρχου της Φλωρεντίας- Ματέο Ρέντzι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με τετραετή θητεία.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας Ρέντζι καθαίρεσε τον Λέτα από την πρωθυπουργία μέσα σε μια ημέρα. Τον τελευταίο καιρό ο φιλόδοξος Ρέντζι προετοίμαζε μεθοδικά το κλίμα για την ανατροπή του Λέτα επισημαίνοντας σε τακτική βάση ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την έξοδο της Ιταλίας από την κρίση καθυστερούν και ότι η Ιταλία χρειάζεται ένα «σοκ», υπονοώντας ότι ο Λέτα δεν μπορεί.

1

Η τελευταία ανακοίνωση Λέτα του ανέφερε ότι «έπειτα από τις αποφάσεις που έλαβε η κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, για την πρόθεσή μου να μεταβώ αύριο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να υποβάλλω την παραίτησή μου από την προεδρία του συμβουλίου υπουργών».

Από την άλλη ο μέχρι πρότινος δήμαρχος της Φλορεντίας, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του «Θα βγάλουμε την Ιταλία από το βάλτο. Θα ευχόμουν να έχω λίγο περισσότερο χρόνο αλλά δεν έχω. Η στιγμή είναι τώρα», δήλωσε μετά την απόφαση της επιτροπής.

Μετά την τυπική παραίτηση του Λέτα στον πρόεδρο της Ιταλίας, ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του ισχυρότερου κόμματος της ιταλικής Βουλής που δεν είναι άλλος από τον 39χρονο Ρέντζι, πρόεδρο του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Παραιτείται ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα

Ιταλία: Οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση του Λέτα

Ιταλία: Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση Λέτα