ΚΟΣΜΟΣ

Φονικό κύμα κακοκαιρίας σε Βρετανία και ΗΠΑ

Φονικό κύμα κακοκαιρίας σε Βρετανία και ΗΠΑ

Απανωτά είναι τα κύματα κακοκαιρίας που σαρώνουν τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα χθες να χάσουν τη ζωή τους ένας άνθρωπος στην από εδώ ακτή του Ατλαντικού και 12 στην πλευρά της Αμερικής.


Καθώς τα νερά από τις πλημμύρες δεν υποχωρούν στη Βρετανία και ο Τάμεσης συνεχίζει να φουσκώνει βυθίζοντας μεγάλες εκτάσεις κάτω από τα νερά του, χθες δεκάδες χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τους θυελλώδεις ανέμους που με ταχύτητες που έφτασαν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους στη Δυτική Αγγλία και την Ουαλία.

Ενδεικτικό είναι ότι ο 70χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία που προκλήθηκε από πεσμένα καλώδια ρεύματος στον δρόμο στο Ουιλτσάιρ, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς περισσότερα από 80.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τη Βρετανία, καθώς όχι μόνο η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, αλλά πλέον και η οικονομία φαίνεται να πνίγεται από τα νερά του Τάμεση. Συγκεκριμένα ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι συγκοινωνίες, η γεωργία και άλλες επιχειρήσεις θα έχουν σημαντικές απώλειες το επόμενο διάστημα και θα παρασύρουν μαζί τους και το ΑΕΠ και θα επηρεάσουν και την ανάπτυξη.

Βέβαια όπως τόνισε δεν αναμένεται η κακοκαιρία να βγάλει μακροπρόθεσμα εκτός πορείας την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας καθώς μετά τις καταστροφές έρχεται και η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση των ζημιών.

Την ίδια ώρα στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού οι χιονοθύελλες δεν λένε να σταματήσουν και χθες κινήθηκαν από τις νοτιοανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ προς τον Βορρά προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και τις πτήσεις και διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία των σχολείων σε μια σειρά από πολιτείες από την Ουάσιγκτον μέχρι το Κονέκτικατ.

Χιόνια στην Ουάσιγκτον
Στην Ουάσιγκτον το χιόνι έφτασε σε μερικά σημεία τα 45 εκατοστά, ενώ από την Πενσιλβάνια μέχρι το Μέιν οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 εκατοστά χιόνι. Παράλληλα οι εταιρείες ηλεκτροδότησης έδωσαν χθες στη δημοσιότητα υπολογισμούς για το πλήθος των πελατών τους που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα σε Τζόρτζια, Νότια και Βόρεια Καρολίνα.

Συνολικά ο αριθμός των νοικοκυριών που η ηλεκτροδότησή τους έχει διακοπεί ξεπερνάει τις 660.000! Οσον αφορά δε στο θέμα των ακυρώσεων πτήσεων εξαιτίας της κακοκαιρίας, συνολικά σε πανεθνικό επίπεδο ακυρώθηκαν περισσότερες από 5.771 πτήσεις εσωτερικού, ενώ άλλες 1.235 είχαν καθυστέρηση.

Οι αρχές αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα με τη λειτουργία των σχολείων, αφού τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο από κάποιες πολιτείες να υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς ή να μην έχουν τα παιδιά το λεγόμενο «Ανοιξιάτικο Διάλειμμα», δηλαδή μερικές εβδομάδες χωρίς σχολείο την άνοιξη.