ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η Ε.Ε. επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία

Λαβρόφ: Η Ε.Ε. επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία

Νέες προειδοποιήσεις προς τη Δύση για την κρίση στην Ουκρανία απηύθυνε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι επιδιώκει τη δημιουργία μίας «σφαίρας επιρροής» στο Κίεβο.


«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν σφαίρες επιρροής. Αλλά τραβώντας την Ουκρανία στην άκρη και λέγοντάς της ότι πρέπει να επιλέξει "ή έτσι ή αλλιώς" -είτε με την Ε.Ε. είτε με τη Ρωσία- (η Ευρωπαϊκή Ένωση) στην ουσία επιχειρεί να δημιουργήσει μία σφαίρα επιρροής», δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. «Αυτό είναι προφανές και τα ωραία λόγια δεν μπορούν να το αλλάξουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσένιουκ την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε στη συνέχεια εκείνους που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση ότι επιδιώκουν την «αλλαγή του καθεστώτος» και σημείωσε ότι η δημιουργία μίας μεταβατικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό επίκεντρο των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης.

Ο Λαβρόφ είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να οδηγηθούν σε αποτυχία οι συνομιλίες και υπαινίχθηκε ότι η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της ευθύνονται γι' αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι προειδοποιήσεις πως οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστούν επ΄αόριστον δεν είναι ούτε εποικοδομητικές ούτε λογικές ύστερα από μόνο δύο γύρους συνομιλιών.