ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Το προεδρικό μέγαρο δίνει κυβερνητική εντολή στον Ρέντσι

Ιταλία: Το προεδρικό μέγαρο δίνει κυβερνητική εντολή στον Ρέντσι

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνει ο ιταλός πρόεδρος στον 39χρονο αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι, ενώ οι διεργασίες με την NCd για την στελέχωση του επόμενου υπουργικό σχήματος συνεχίζονται. «Ανατρέποντας» τον Ενρίκο Λέτα, επίσης του PD, ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Φλωρεντίας Μ.Ρέντσι, γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας και ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος.

Ο Ρέντσι έφτασε περίπου στις 11:20 (ώρα Ελλάδος) στο Κυρηνάλιο, για την συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δέκα λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα. Τον συνόδευε ο εκπρόσωπος Τύπου του PD, Φίλιπο Σένσι.

Αφού πάρει, όπως αναμένεται, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο αρχηγός του PD θα πρέπει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που θα τον στηρίξουν. Αναμένεται να χρειαστούν μερικές ημέρες, ενδεχόμενως, ακόμη και έως την Παρασκευή, μέχρι να καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος θα πρέπει τώρα να ικανοποιήσει την «πρόθυμη υπό όρους» Νέα Κεντροδεξιά του Αλφάνο -που θέλει πολιτικές εγγυήσεις και ισχυρή συμμετοχή στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Ήδη έχει την στήριξη της «Επιλογής Πολιτών» του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Ως προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι -ο οποίος έλαβε μέρος στις διαβουλεύσεις υπό τον Ναπολιτάνο παρά την καταδίκη του, γεγονός που καταγγέλθηκε δριμύτατα- υποστήριξε ότι η Forza Italia θα είναι «μία υπεύθυνη αντιπολίτευση» σε οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί.

«Θα σεβαστούμε τις μέχρι τώρα συμφωνίες που υπογράψαμε για τις συνταγματικές αλλαγές» είπε ο Μπερλουσκόνι, όμως παράλληλα επανέλαβε πως η δεξιά ζητά αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη.