ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα ζητήσει δεύτερο πακέτο στήριξης η Πορτογαλία

Δεν θα ζητήσει δεύτερο πακέτο στήριξης η Πορτογαλία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ζητήσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας της χώρας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).


«Δεν χρειαζόμαστε νέα διάσωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρου Πάσους Κουέλιου στη Λισαβόνα.
Η Πορτογαλία έχει καλύψει σχεδόν πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 και η πορτογαλική κυβέρνηση εργάζεται για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δημόσια οικονομικά και το 2015, προσέθεσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από τους εταίρους της στην ΕΕ, είπε ακόμη ο Πάσους Κουέλιου.

Κατά τον ίδιο, αυτή η συμφωνία προληπτικού χαρακτήρα θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Πορτογαλίας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει εν ευθέτω χρόνο για το ζήτημα αυτό, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
Η Λισαβόνα συνήψε το 2011 μια δανειακή σύμβαση ύψους 78 δισεκ. ευρώ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όταν τα κόστη του δανεισμού της από τις αγορές είχαν φθάσει σε επίπεδα που καθιστούσαν τη συνέχιση της αναχρηματοδότησής της αδύνατη.