ΚΟΣΜΟΣ

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο κυρώσεων στην ουκρανική κυβέρνηση

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο κυρώσεων στην ουκρανική κυβέρνηση

Την επιβολή κυρώσεων κατά της ουκρανικής κυβέρνησης θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, με φόντο το χάος που επικρατεί στο Κίεβο και τον θάνατο είκοσι πέντε ανθρώπων στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ενώ το ενδεχόμενο αυτό θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν υπουργοί της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης σήμερα στο Παρίσι.

«Θα έχω σήμερα συνομιλίες με τους ηγέτες των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών και θα τούς πείσω να επιβάλουν κυρώσεις-ατομικές και οικονομικές», τόνισε ο Τουσκ σε έκτακτη συνεδρίαση του πολωνικού Κοινοβουλίου. «Ελπίζω ότι η στάση αυτή της Πολωνίας θα βοηθήσει την ΕΕ ως σύνολο στη λήψη γρήγορων αποφάσεων», πρόσθεσε.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ουκρανίας θα συζητήσουν Γερμανία και Γαλλία κατά τη συνάντηση που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί των κυβερνήσεων των δυο χωρών, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, χαρακτηρίζοντας πιθανή μια τέτοια κίνηση.

«Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο η γερμανίδα πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα Σουζάν Βάζουμ-Ράινερ πριν τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και των υπουργών τους.

«Πρέπει να εξετάσουμε από κοινού την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων», τόνισε η γερμανίδα πρεσβευτής.

Ερωτηθείσα για το είδος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν η Βάζουμ-Ράινερ υπογράμμισε ότι «όλα είναι πιθανά», αλλά τόνισε: «Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το λαό. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ασκήσουμε περισσότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική της μη ανάμειξής της στην Ουκρανία.