ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στη σκιά των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στη σκιά των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Να επιβάλει, από αύριο κιόλας, «στοχευμένες» κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για τη χρήση αστυνομικής βίας στην Ουκρανία, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ τη λύπη της για την κλιμάκωση της βίας εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες συναντώνται αυτήν την ώρα στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι.


«Ο πρόεδρος ζήτησε από την ΕΕ να λάβει πολύ γρήγορα τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν την επιβολή των κυρώσεων αυτών κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της 20ής Φεβρουαρίου», τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ολάντ είχε συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ με τον οποίο συμφώνησαν «στην ανάγκη επιβολής γρήγορα στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος των κύριων υπευθύνων».

Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, δήλωσε ότι η Άγκελα Μέρκελ «λυπάται» για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος Μέρκελ λυπάται βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και πιστεύει ότι πρέπει να επανεξεταστεί τώρα η όλη κατάσταση», τόνισε η Βιρτς σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε εάν έχει έλθει πλέον η ώρα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας.

«Είναι φανερό ότι η κατάσταση πρέπει από σήμερα να επανεξεταστεί. Θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί», τόνισε η Βιρτς.