ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Η χώρα είναι πρόθυμη να δεχθεί για νοσηλεία Ουκρανούς

Σλοβενία: Η χώρα είναι πρόθυμη να δεχθεί για νοσηλεία Ουκρανούς

Η Σλοβενία είναι πρόθυμη να δεχθεί για νοσηλεία Ουκρανούς πολίτες που τραυματίστηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς στη διάρκεια ομιλίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Σλοβενικής Βουλής.


Στις βίαιες διαδηλώσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχασαν τη ζωή του περισσότεροι από 80 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 700.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Έριαβετς τόνισε ότι ο υπουργείο θα ζητήσει οικονομικούς πόρους από σλοβενικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία και στην περιοχή.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι και άλλες χώρες εξέφρασαν την προθυμία να δεχθούν Ουκρανούς τραυματίες, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Σλοβενίας -ως συμμάχου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ- στην έναρξη διαλόγου με τη Ρωσία.

Ο κ. Έριαβετς διευκρίνισε ότι θα προσφέρει τη βοήθεια της Σλοβενίας κατά την έναρξη του διαλόγου με τη Ρωσία στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αν προκύψει η ανάγκη.

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον για μία τέτοια πρωτοβουλία πριν από τις διαδηλώσεις την Ουκρανία και ότι ορισμένες σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Βαλτικής που είναι μέλη της ΕΕ ακόμη είναι αντίθετες στο διάλογο με τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας προειδοποίησε ότι υπήρξε ένα ρήγμα στην Ουκρανία σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και ότι υπάρχει κίνδυνος διχοτόμησης.

"Η θέση της Σλοβενίας είναι ότι η χώρα πρέπει να διατηρηθεί ακέραια, αυτή είναι επίσης η θέση της ΕΕ" είπε ο κ. Έριαβετς.