ΚΟΣΜΟΣ

Στο Άγιο Όρος ο Γιανουκόβιτς;

Στο Άγιο Όρος ο Γιανουκόβιτς;

-Ο Πούτιν διέταξε ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων-Συγκρούσεις στην Κριμάια-Φίλε: Να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες η Ρωσία-Ουκρανικά μέσα ανέφεραν ότι ο Γιανουκόβιτς κρύβεται στη χερσόνησο του Άθω

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να γίνουν άμεσα ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο δυτικό τμήμα της χώρας σήμερα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προβαίνοντας σε μια επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος εν μέσω των εντάσεων με την Δύση όσον αφορά την Ουκρανία.

«Σύμφωνα με μια διαταγή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας στις 14:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μια ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

POUTIN

Ο Πούτιν έχει διατάξει απροειδοποίητα διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε πολλές περιοχές της Ρωσίας αφότου επανήλθε στην προεδρία το 2012, λέγοντας ότι ο στρατός πρέπει να παραμένει σε ετοιμότητα, αλλά η γεωπολιτική συγκυρία αυτή τη φορά δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη.

Ο Σόιγκου διευκρίνισε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις και θα τερματιστούν την 3η Μαρτίου, ενώ σε αυτά θα πάρουν μέρος και δυνάμεις οι οποίες εδρεύουν στην κεντρική Ρωσία.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Η Ρωσία θα πρέπει να διαδραματίσει έναν «εποικοδομητικό» ρόλο και να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες να σταθεί η Ουκρανία και πάλι στα πόδια της, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε.

FILE12321

«Η Ουκρανία χρειάζεται τη Ρωσία και η Ρωσία χρειάζεται την Ουκρανία», σημείωσε ο Φίλε απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η Ρωσία μπορεί μόνο να κερδίσει από την επιτυχία της Ουκρανίας και κινδυνεύει να χάσει πολλά αν η Ουκρανία αποτύχει».

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε από την πλευρά της μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ότι «χωρίς τη Ρωσία δεν θα υπάρξει λύση» στην Ουκρανία.

Εξάλλου η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με ανησυχία. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει η σταθερότητα στην Ουκρανία. Η χώρα δεν πρέπει να καταρρεύσει», υπογράμμισε η ίδια.

SYGROUSEIS934829342

Συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στην Κριμαία

Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.

Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές —στην πλειονότητά τους Τάταροι— συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.

ATHOS44

Στο Άγιο Όρος ο Γιανουκόβιτς

Σήμερα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει βρει καταφύγιο στο Άγιο όρος μετά την αποπομπή του.

Πάντως ρεπόρτερ ελληνικής εφημερίδας που βρίσκεται στην Ουκρανία μετέδωσε ότι η φήμη δεν επιβεβαιώνεται παρά τις αναφορές των τοπικών μέσων.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ένας νεκρός, πιθανότατα από φυσικά αίτια (vid)

Συναγερμός στην Ευρώπη για το ρόλο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ένας νεκρός, πιθανότατα από φυσικά αίτια (vid)

ΤΩΡΑ: Ένας νεκρός στην Συμφερόπολη της Κριμαίας (vid)

Συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών στην Κριμαία

«Θωρακίζεται» η Ρωσία

Έτοιμο το ΝΑΤΟ για βοήθεια στην Ουκρανία