ΚΟΣΜΟΣ

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία (Συνεχής Ενημέρωση)

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία (Συνεχής Ενημέρωση)

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία αφού πρίν απο λίγο η Άνω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε το αίτημα Πούτιν για αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία. Υπενθυμίζουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε το Σάββατο πρόταση στη ρωσική Βουλή, ζητώντας άδεια για την αποστολή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία. Όλα πλέον δείχνουν ότι τα τύμπανα πολέμου ηχούν πιο δυνατά απο ποτέ στην περιοχή.

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ανήσυχη παρατηρεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα. Το πιο κακό και απευκτέο σενάριο είναι δυστυχώς πραγματικότητα, αφού το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

rv1

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά την απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φώς στον Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ως εξής:

-Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας).
Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.
«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.

-Σχεδιάζεται έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών, για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Νέα Υόρκης, 21:00 ώρα Ελλάδας) και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

-Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.

Ο Ρόμπερτ Σέρι έκανε την παραπάνω ανακοίνωση λίγο πριν την έγκριση της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει από την Άνω Βουλή να εγκρίνει το σχέδιο αυτό, την ώρα που η κατάσταση στην Κριμαία κλιμακώνεται .
Μετά από μία έκτακτη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες, ο Μπαν Γκι Μουν είχε δώσει εντολή στον Σέρι να επιστρέψει στην Κριμαία με αποστολή να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

«Είχα επαφές έκτοτε με τις αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μία επίσκεψη στην Κριμαία σήμερα δεν είναι δυνατή» υπογράμμισε ο Σέρι σε μία ανακοίνωση από το Κίεβο.
«Έτσι επιστρέφω στη Γενεύη όπου θα δώσω αναφορά αύριο (Κυριακή) στο γενικό γραμματέα της αποστολής μου και θα τον συμβουλευτώ για τα επόμενα βήματα» προσέθεσε ο ίδιος.

-Στην Ουκρανία μετέβη και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τούρκος υπουργός είχε συνάντηση με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

-Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα τεθεί σε ισχύ η απόφαση για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία. Ίσως να χρειαστεί κάποιο χρόνο, δήλωσε ρώσος αξιωματούχος. Όσον αφορά στον αριθμό των στρατιωτών αυτό εναπόκειται στον Ρώσο πρόεδρο, ανέφερε η ίδια πηγή.

-Τουλάχιστον 143.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Ουκρανίας προς τη Ρωσία από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ρώσος βουλευτής στο πρακτορείο Interfax

-Έκκληση για γενική κινητοποίηση του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα, έκανε ένας εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο.

-Εκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

-Την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζητά από τον Πούτιν η Άνω Βουλή.

-Με την ιδιότητα και του προεδρεύοντος των Υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προγραμματίζει να ταξιδέψει εκεί πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζητησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος".

rv2


"Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

rv3

Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

rv4

Νωρίτερα, η ρωσική Δούμα κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο να «προστατεύσει με όλους τους τρόπους» τον πληθυσμό της Κριμαίας «από τις αυθαιρεσίες και τη βία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Σεργκέι Ναρίσκιν.

rv5

Δείτε το βίντεο

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΡΚΟΒΟ

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Χάρκοβο, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές των νέων, φιλοευρωπαϊκών αρχών της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική.
"Ρωσία, βοήθησε μας" και "Μην αγγίζετε το Χάρκοβο" ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.
Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τουλάχιστον 20 αιμόφυρτους ανθρώπους ενώ πολλά ασθενοφόρα είχαν σπεύσει στο κέντρο της πόλης για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Διαβάστε επίσης:

Πολιορκείται η ακτοφυλακή της Κριμαίας (pics+vids)

Ο Ομπάμα προειδοποιεί την Ρωσία ότι αν επέμβει θα υπάρξει «κόστος»

Ουκρανία: Συγκρούσεις στο Χάρκοβο

Ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία