ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκαν πρώην μέλη της ΕΤΑ

Καταδικάστηκαν πρώην μέλη της ΕΤΑ
Σε πολυετείς ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν δύο πρώην μέλη...

Σε πολυετείς ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν δύο πρώην μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ από γαλλικό δικαστήριο.

Πρόκειται για τον Πέντρο Εσκισάμπελ Ουρτουσάγκα, τον επονομαζόμενο "Σέρπα", που φέρεται να ήταν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι κάθειρξη 17 ετών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο "Σέρπα" ήταν πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΤΑ και "υπεύθυνος της στρατιωτικής πτέρυγας" της οργάνωσης. Οι κατηγορίες που τον βάρυναν ήταν για οργάνωση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, εκβιασμό και χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σε κάθειρξη 8 ετών καταδικάστηκε ο Χοσέ Μανουέλ Ουγκαρτεμέντια Ισάσα. Η ποινή αυτή θα συγχωνευτεί με την τριετή φυλάκιση που του είχε επιβληθεί το 2006 για οπλοκατοχή και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τρομοκρατική ενέργεια.

Οι δύο Ισπανοί συλληφθεί στο Κοσάντ της νότιας Γαλλίας τον Απρίλιο του 2005, την ώρα που παραλάμβαναν ένα σακίδιο που περιείχε ένα ημιαυτόματο πιστόλι και ένα κουτί με σφαίρες.

Στο σάκο υπήρχε, ακόμα, ένα σημειωματάριο στο οποίο είχαν γράψει σημειώσεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν, εάν η Μαδρίτη κέρδιζε την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Επίσης, στις αρχές του Απριλίου του 2005, σε ένα διαμέρισμα του Μπανιέρ-ντε-Μπιγκόρ όπου διέμενε ο Εσκισάμπελ, βρέθηκαν δύο σακίδια που περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.