ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Απειλούνται με συντριβή οι Εργατικοί

Αυστραλία: Απειλούνται με συντριβή οι Εργατικοί

Θα περάσουν μέρες για να γίνει γνωστό το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών για την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας αλλά είναι πολύ πιθανό, κόντρα στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων το Εργατικό κόμμα να διατηρηθεί στην εξουσία.


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί, μετά από παραμονή 12 χρόνων στην εξουσία, απειλούνταν με συντριβή.

Στις εκλογές του Σαββάτου το Φιλελεύθερο κόμμα αν και κέρδισε περισσότερες ψήφους (έλαβε άνω του 52% μετά την καταμέτρηση και των δεύτερων προτιμήσεων έναντι του 48% των Εργατικών) εντούτοις δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι Εργατικοί προηγούνται με μια έδρα και είναι πιθανό να διατηρηθούν στην εξουσία.

Αντιθέτως στις πολιτειακές εκλογές της Τασμάνιας οι Εργατικοί γνώρισαν ταπεινωτική ήττα και απομακρύνθηκαν απο την εξουσία μετά απο πολλά χρόνια.

Η Αυστραλία έχει τώρα συντηρητική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και σχεδόν σε όλες τις πολιτείες με εξαίρεση τη Νότια Αυστραλία όπου το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα γνωστό και την Περιοχή Πρωτευούσης.

Στο μεταξύ άνετα επανεξελέγη ο ομογενής Εργατικός υπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Τομ Κουτσαντώνης, στις πολιτειακές εκλογές στην έδρα West Torrens αυξάνοντας μάλιστα και το ποσοστό του που ξεπέρασε το 60%.

Στην Εργατική κυβέρνηση ο κ. Κουτσαντώνης κατείχε τρία συνολικά χαρτοφυλάκια στην απερχόμενη κυβέρνηση, Ενέργειας, Μεταφορών και Έργων Υποδομής καθώς και περιφερειακής Ανάπτυξης και Στέγασης.

Αντίθετα δεν τα κατάφεραν οι άλλοι ομογενείς υποψήφιοι ενώ ο συνδυασμός που υποστήριξε ο ομογενής ανεξάρτητος ομοσπονδιακός γερουσιαστής, Νίκος Ξενοφών έλαβε 12%.

Δεν εξελέγησαν ο Πολ Γιαλλούρος, ο 'Ανθονι Αντωνιάδης υποψήφιος του Φιλελεύθερου κόμματος και ο 'Αντριου Δεσύλλας επικεφαλής του κόμματος για Δίκαιη Φορολόγηση Ακίνητης Περιουσίας όπως και ο Κώστας Τόγιας με το ίδιο κόμμα.

Στην Τασμάνια δεν τα κατάφερε να εκλεγεί ο ομογενής Κώστας Σπηλιόπουλος που ήταν υποψήφιος του κόμματος του Αυστραλού κροίσου, Κλάιβ Πάλμερ.