ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη
Σε κόλαση για τον άμαχο πληθυσμό έχει μετατραπεί, εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα η στρατηγικής σημασίας πόλη Μιζουράτα. Κατά τη διάρκεια της...

Σε κόλαση για τον άμαχο πληθυσμό έχει μετατραπεί, εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα η στρατηγικής σημασίας πόλη Μιζουράτα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι σφοδρές οδομαχίες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και αντικαθεστωτικών. Επίκεντρο των συγκρούσεων αποτελεί τις τελευταίες ώρες οδική αρτηρία προς το λιμάνι της πόλης.
Οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν, εξάλλου, πρόταση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για κατάπαυση του πυρός και διάλογο με τον Μουαμάρ Καντάφι.


Εν τω μεταξύ, μετά το χθεσινό κατά λάθος χτύπημα του ΝΑΤΟ κατά των εξεγερμένων, ο εκπρόσωπος των ανταρτών ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός ζήτησε συγνώμη για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των τανκς των ανταρτών ανατολικά της Λιβύης στην πόλη Ατζαμπίγια.


Ο Γεν Αμπτελφατάχ Γιούνες δήλωσε ότι η επίθεση συνέβη παρά την ενημέρωση που είχε γίνει προς το ΝΑΤΟ ότι τα τανκς προχωρούν στην πρώτη γραμμή.

Από την μεριά του οργανισμού αναφέρθηκε ότι το θέμα θα ερευνηθεί περαιτέρω χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.


Από την επίθεση τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν ωστόσο τοπικός γιατρός υποστηρίζει ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 13.


Στρατιωτικός διοικητής δήλωσε πως τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι χτύπησαν τις θέσεις των ανταρτών. Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο περιστατικό σε διάστημα μικρότερο μιας εβδομάδας.


Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι βομβαρδισμοί της δυτικής συμμαχίας χτύπησαν θέσεις των ανταρτών λίγο έξω από τη Μπρέγκα, σκοτώνοντας πέντε μαχητές.


Οι εξελίξεις στη Λιβύη, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Αφγανιστάν και άλλες ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στην οργανωτική λειτουργία και τα οικονομικά του ΟΗΕ, ήταν τα θέματα που συζήτησε στην Ουάσιγκτον ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και τις ηγεσίες και μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας.