ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: «Επίθεση» της Ρωσίας σε στέλεχος του ΟΗΕ

Κριμαία: «Επίθεση» της Ρωσίας σε στέλεχος του ΟΗΕ

Η Ρωσία απέρριψε ως προκατειλημμένη την εκτίμηση στελέχους του ΟΗΕ, που αμφισβήτησε τις καταγγελίες της Μόσχας ότι οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία είναι αντιμέτωποι με συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους των νέων αρχών στο Κίεβο.

Μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως διαπράχθηκαν παραβιάσεις των δικαιωμάτων πολιτών που ανήκουν στη ρωσική μειονότητα στην Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι παραβιάσεις αυτές είναι «εκτεταμένες ή συστηματικές».

«Η προκατειλημμένη και μη αντικειμενική εκτίμηση του Ι. Σιμόνοβιτς όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα προκαλεί κατάπληξη και σύγχυση», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση αυτή επικρίνει επίσης τον Σιμόνοβιτς διότι σε δήλωσή του εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας των Τατάρων στην Κριμαία.

Δύο φιλορώσοι ακτιβιστές και ένας Ουκρανός διαδηλωτής έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα έχει επικρίνει έντονα την απόφαση της νέας ουκρανικής ηγεσίας να καταργήσει τη ρωσική ως επίσημη γλώσσα στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε 21 προσωπικότητες από τη Ρωσία

Γκάζι και... φρένο στα χέρια του Κρεμλίνου

Η Κριμαία ψήφισε Πούτιν

Καναδάς: Παράνομο και χωρίς νομική αξία το δημοψήφισμα

Κονσταντίνοφ: Η απάντηση της Μόσχας στο δημοψήφισμα θα είναι γρήγορη

Πρωθυπουργός Κριμαίας: «Επιστρέφουμε στην πατρίδα»...

Ψυχραιμία από την Ουκρανία ζήτησε η Κίνα