ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Το αεροπλάνο της Malaysia δεν εξερράγη, ούτε συνετρίβη

ΟΗΕ: Το αεροπλάνο της Malaysia δεν εξερράγη, ούτε συνετρίβη

Ένδεκα μέρες μετά την εξαφάνιση του από τα ραντάρ και δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος για το τι μπορεί να έχει συμβεί με το μοιραίο Boeing 777 της Malaysia Airlines.

Τώρα, μια νέα ανακοίνωση και μάλιστα από τα Ηνωμένα Έθνη προκαλεί σοκ και νέα αναπάντητα ερωτήματα: η οργάνωση Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBTO) που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι το αεροσκάφος εξερράγη στον αέρα ή συνετρίβη σε στεριά ή θάλασσα.

Οι εμπειρογνώμονες της οργάνωσης χρησιμοποιούν τέσσερις διαφορετικές τεχνολογίες και έχουν ως κύριο σκοπό να εντοπίζουν πυρηνικές εκρήξεις. Ωστόσο οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να εντοπίσουν και άλλες εκρήξεις, όπως π.χ. αυτή ενός αεροσκάφους και μάλιστα του μεγέθους ενός Μπόινγκ.

"Σχετικά με το χαμένο αεροσκάφος, η οργάνωση CTBTO με έδρα της τη Βιέννη επιβεβαίωσε ότι δεν έχει εντοπίσει ούτε σημάδια έκρηξης, ούτε σημάδια συντριβής στο έδαφος ή το νερό" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάριτς.

Τα όργανα ελέγχου και μετρήσεων της CTBTO δεν εντόπισαν ούτε σημεία πρόσκρουσης του αεροσκάφους σε κάποιο σημείο της στεριάς ή της θάλασσας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ειδικός Γραμματέας της CTBTO, Lassina Zerbo είπε ότι τα όργανα μέτρησης έχουν υψηλή ευαισθησία και θα ελεγχθούν όλες οι καταγραφές τους προκειμένου να εντοπιστεί αν έγινε κάποια έκρηξη σε μεγάλα ύψη. Η CTBTO χρησιμοποιεί υπερηχητικούς σένσορες που καταγράφουν και τις παραμικρές αλλαγές στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις έχουν πυροδοτήσει σωρεία νέων υποθέσεων και φημών σχετικά με την τύχη του αεροπλάνου - φαντάσματος.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Σε ζώνη 600.000 χλμ. οι έρευνες για το χαμένο αεροπλάνο

Επεκτείνονται οι έρευνες για το χαμένο Boeing