ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Μάχη» στις δημοτικές εκλογές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τουρκία: «Μάχη» στις δημοτικές εκλογές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται ότι θα είναι η «μάχη» που θα δοθεί για τους δήμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), όπως δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις.


Βάσει της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Konsensus και δημοσιεύεται στον τουρκικό Τύπο, στην Κωνσταντινούπολη προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο νυν Δήμαρχος της πόλης Καντίρ Τοπμπάς, με ποσοστό 44,4%. Ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουσταφά Σαριγκιούλ ακολουθεί με ποσοστό 40,8%.

Αντίθετα στην Άγκυρα ο υποψήφιος του CHP, ο Μανσούρ Γιαβάς, φέρεται να έχει οριακό προβάδισμα με ποσοστό 44,4%, έναντι του νυν Δημάρχου και υποψηφίου του AKP, Μελίχ Γκιοκτσέκ (42,6%).

Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας A&G, φέρει το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό από 43% έως 45%, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ 26% και 27%, το MHP μεταξύ 14% και 16% και το BDP από 8% ως 11%.

Ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας «Milliyet», Μεχμέτ Τεζκάν υποστηρίζει ότι «κανείς δεν έχει αμφιβολίες ότι το AKP θα επικρατήσει στις εκλογές της 30ής Μαρτίου».

Από την πλευρά του ο Ντογού Εργκίλ, καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στην Άγκυρα εκτιμά ότι «οι αριθμοί δείχνουν ότι το κυβερνητικό κόμμα έχει δημιουργήσει μια πιστή βάση που δεν αντιμετωπίζει τις εκλογές ως ανταγωνισμό μεταξύ προγραμμάτων, αλλά βλέπει τις εκλογές σαν μια διαδικασία επιβίωσης και διατήρησης των κεκτημένων που απέκτησε με την άνοδο του AKP στην εξουσία».