ΚΟΣΜΟΣ

Η ακτινοβολία εμποδίζει την πρόοδο των εργασιών στους αντιδραστήρες

Η ακτινοβολία εμποδίζει την πρόοδο των εργασιών στους αντιδραστήρες
Οι Iαπωνέζοι μηχανικοί ελπίζουν να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενέργειας σήμερα Κυριακή στη θάλασσα στον ακρωτηριασμένο....

Οι Iαπωνέζοι μηχανικοί ελπίζουν να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενέργειας σήμερα Κυριακή στη θάλασσα στον ακρωτηριασμένο πυρηνικό αντιδραστήρα - βασικό βήμα να αποκτήσουν πρόσβαση και στην αποκατάσταση του συστήματος ψύξης.

Ένας τηλεκατευθυνόμενος με video πομπός σχεδιάζεται να πετάξει πάνω από τους 4 αντιδραστήρες των εγκαταστάσεων όπου λόγω της έκτασης της ζημίας, οι εργαζόμενοι είναι ανίκανοι να εισέλθουν λόγω της υψηλής ακτινοβολίας.

Η Ιαπωνία αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο τη χειρότερη πυρηνική κρίση μετά το Τσέρνομπιλ που προήλθε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου και έφερε την καταστροφή στην βορειοανατολική περιοχή της Ιαπωνίας τον περασμένο μήνα.

Οι συνεχιζόμενες μετασεισμικές δονήσεις οξύνουν τα προβλήματα δήλωσε ο Tetsuro Fukuyama, γραμματέας αναπληρωτής του εργοστασίου Φουκουσίμα.
Οι προσπάθειες να επανακτηθεί ο έλεγχος των έξι αντιδραστήρων από το τσουνάμι εμποδίζονται από τον φόβο της ακτινοβολίας.

Τα επίπεδα μόλυνσης στη θάλασσα κοντά στις εγκαταστάσεις, έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, αφότου κατόρθωσαν να σταματήσουν οι εργαζόμενοι τη διαρροή του ιδιαίτερα ραδιενεργού ύδατος που κατέληγε στον ωκεανό.

Η εργασία στις εγκαταστάσεις είναι αργή επειδή τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι τόσο υψηλά σε μερικές περιοχές, που οι εργαζόμενοι μπορούν να εισέλθουν μόνο για ελάχιστα χρονικά διαστήματα, ή και καθόλου.

Οι κάτοικοι που ζουν σε απόσταση 20km των εγκαταστάσεων, έχουν εγκαταλείψει την περιοχή λόγω της ανησυχίας για την ραδιενέργεια.
Η μόλυνση έχει προκαλέσει τις ανησυχίες για τη ασφάλεια των τροφίμων και η κυβέρνηση ανήγγειλε την Παρασκευή ότι καθόρισε νέα πρότυπα ασφαλείας για το ρύζι δεδομένου πως θα απαγόρευε στους αγρότες την εξαγωγή ρυζιού, λόγω του υψηλού επίπεδου ραδιενεργού καισίου που ανιχνεύτηκε σε αυτό.

Πολλές γειτονικές χώρες έχουν κηρύξει συναγερμό και βρίσκονται σε αναμονή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά φαινόμενα μόλυνσης.
Η παγκόσμια αγορά ιαπωνικών προϊόντων για την ποιότητα και την ασφάλεια δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα με μια έκθεση την Κυριακή ότι ανιχνεύτηκε υψηλό επίπεδο καισίου στα ψάρια konago.

Η ακτινοβολία έχει ανιχνευτεί στο νερό της βρύσης και στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής που απαγορεύει κάθε χρήση ή κατανάλωση.