ΚΟΣΜΟΣ

Μαδρίτη: Εκατοντάδες απολύσεις στη δημόσια τηλεόραση

Μαδρίτη: Εκατοντάδες απολύσεις στη δημόσια τηλεόραση

Επικυρώθηκε από ισπανικό δικαστήριο το κοινωνικό πρόγραμμα που προβλέπει την κατάργηση των 861 από τις 1.150 θέσεις εργασίας στη μαδριλένικη δημόσια τηλεόραση, που κινδύνευε με κλείσιμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το σχέδιο, ωστόσο διέταξε να αυξηθεί ο υπολογισμός της αποζημίωσης στους απολυμένους, στις 45 ημέρες ανά έτος που εργάστηκαν, από 20 ημέρες που προβλεπόταν έως τώρα.

Η απόφαση "είναι μια καλή είδηση για τους Μαδριλένους διότι εγγυάται τη μελλοντική βιωσιμότητα της Telemadrid ως δημόσιας τηλεόρασης", είπε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης Σαλβαδόρ Βικτόρια. "Είναι επίσης καλή είδηση για τις περίπου 300 οικογένειες και τους εργαζομένους του δημόσιου οργανισμού που θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγνάθιο Γκονθάλεθ απειλούσε να κλείσει την Telemadrid εάν ακυρωνόταν το κοινωνικό πρόγραμμα γιατί, όπως εξηγούσε, η υπερχρεωμένη περιοχή δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί ένα τοπικό κανάλι.

Όπως και η κυβέρνηση της χώρας, έτσι και οι περιφέρειες της Ισπανίας υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Από την έναρξη της κρίσης, το 2008, η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης (APM) έχει καταμετρήσει ότι τα μέσα ενημέρωσης μειώθηκαν κατά 284, ενώ χάθηκαν 11.151 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ισπανίας (Fape) από το 2009 έχουν χαθεί 10.500 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου.

Μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ήταν αυτή της τοπικής τηλεόρασης της Βαλένθιας που απασχολούσε 1.700 εργαζόμενους και σταμάτησε να εκπέμπει, υπό το βάρος των χρεών της περιφέρειας.

Η απόφαση ελήφθη από τις τοπικές αρχές μετά τη δικαστική απόφαση που ακύρωνε το πρόγραμμα δράσης με βάση το οποίο θα απολύονταν οι 1.000 από τους εργαζόμενους του καναλιού. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έκλεισε δημόσιο τοπικό κανάλι στην Ισπανία, μια χώρα που εκτός από το εθνικό δίκτυο TVE διαθέτει 13 περιφερειακά δημόσια δίκτυα ορισμένα εκ των οποίων έχουν πολλά κανάλια.

Διαβάστε επίσης:

Πενήντα συλλήψεις φοιτητών στη Μαδρίτη