ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο μετρό της Λευκορωσίας

Μακελειό στο μετρό της Λευκορωσίας
Έντεκα οι νεκροί, εκατό οι τραυματίες - Τρομοκρατική επίθεση "βλέπουν" οι αρχές

Στους έντεκα ανέρχονται οι νεκροί, μέχρι στιγμής, από την έκρηξη που σημειώθηκε στο σταθμό Oktyabrskaya του μετρό του Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία είναι περίπου εκατό.

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερα στοιχεία τώρα», ανέφερε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 17:55 ώρα Ελλάδας. Εκείνη τη στιγμή βρισκόταν συρμός στην αποβάθρα.

Ο σταθμός, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, βρίσκεται κοντά στην κατοικία του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος έσπευσε και ο ίδιος στο σημείο.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί «σοβαρή πρόκληση» προς τη χώρα και δεν αποκλείει για αυτή να ευθύνονται «ξένοι παράγοντες», οι οποίοι θέλουν την υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο σταθμός έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ για αρκετή ώρα πυκνοί καπνοί έβγαιναν από αυτόν.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι η έκρηξη έχει καταστρέψει μεγάλο τμήμα της υποδομής του σταθμού.

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής. Οι εκτιμήσεις της αστυνομίας της Λευκορωσίας «δείχνουν» τρομοκρατική ενέργεια. «Κατά τους ερευνητές είναι πιθανό η έκρηξη να είναι ενέργεια τρομοκρατών. Το είδος των τραυμάτων μας οδηγεί στην υπόθεση αυτή», ανέφερε αστυνομική πηγή στο πρακτορείο Ίντερφαξ.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οι τραυματίες ξεπερνούν τους 90, ενώ προβάλλονται εικόνες από το σημείο της έκρηξης, στις οποίες φαίνονται πέντε πτώματα σκεπασμένα, δεκάδες ασθενοφόρα που μεταφέρουν τραυματίες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πανικόβλητοι επιβάτες του μετρό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσέφερε βοήθεια προς τη Λευκορωσία. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι Ρώσοι ειδικοί θα καταφθάσουν στο Μινσκ για να βοηθήσουν στις έρευνες.