ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Οι αρχές απελευθέρωσαν 3 αντάρτες

Λιβύη: Οι αρχές απελευθέρωσαν 3 αντάρτες

Η κυβέρνηση της Λιβύης απελευθέρωσε 3 αντάρτες οι οποίοι βρίσκονταν στο δεξαμενόπλοιο που είχε καταληφθεί από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις αφού είχε φορτώσει πετρέλαιο σε λιμάνι της Λιβύης που ελέγχεται από αντικυβερνητικούς αντάρτες, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.

Ο γενικός εισαγγελέας διέταξε την απελευθέρωση των ανταρτών μετά τις δηλώσεις ορισμένων βουλευτών οι οποίοι εκτιμούν πως αυτό θα βοηθήσει στην άρση του αποκλεισμού των λιμανιών φόρτωσης πετρελαίου από τους αντάρτες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Σαντίκ αλ Σουρ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της εισαγγελίας.

Οι αντάρτες που δρουν στην ανατολική Λιβύη και έχουν καταλάβει τρία μεγάλα λιμάνια με σκοπό να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να τους χορηγηθεί μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων από το πετρέλαιο και περιφερειακή αυτονομία, αξίωναν την απελευθέρωση των μαχητών τους ως όρο για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την άρση του αποκλεισμού.

Ο Σουρ εξέφρασε τη λύπη του για την απελευθέρωση των ανταρτών, η οποία διατάχθηκε για πολιτικούς λόγους. «Αυτοί είναι άνθρωποι που διέπραξαν εγκλήματα», είπε. «Τώρα η δικαιοσύνη αναμιγνύεται σε πολιτικές συγκρούσεις».

Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είχαν ανακοινώσει στους αντάρτες ότι είτε θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις με στόχο να δοθεί ένα τέλος στον αποκλεισμό του λιμανιού είτε θα έρχονταν αντιμέτωποι με μια στρατιωτική επίθεση.

Οι αντάρτες από την πλευρά τους απαίτησαν την απελευθέρωση των μαχητών τους, την επιστροφή του δεξαμενόπλοιου και να σταματήσουν οι απειλές για εμπλοκή του στρατού.

Ο αποκλεισμός των λιμανιών είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία εδώ και τρία χρόνια δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

Διαβάστε επίσης: Για πειρατεία κατηγορούν οι αντάρτες της Λιβύης τις ΗΠΑ