ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες για υποκλοπές αντιμετωπίζει ο δικαστής Γκαρθόν

Κατηγορίες για υποκλοπές αντιμετωπίζει ο δικαστής Γκαρθόν
Εκ νέου αντιμέτωπος με την ισπανική δικαιοσύνη βρίσκεται ο δικαστής...

Εκ νέου αντιμέτωπος με την ισπανική δικαιοσύνη βρίσκεται ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος είχε επιχειρήσει να ερευνήσει τα εγκλήματα της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία, καθώς και εγκλήματα κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο.

Αυτή τη φορά, το Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμπει τον Γκαρθόν σε δίκη για υπόθεση που αφορά σε παράνομες παρακολουθήσεις και υποκλοπές τηλεφωνημάτων. Το 2009 ο δικαστής φέρεται να μαγνητοφώνησε συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων και των δικηγόρων τους, ενώ ερευνούσε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλεκόταν το Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της ισπανικής αντιπολίτευσης.

Ο Γκαρθόν μαγνητοφώνησε τις συνομιλίες με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες τις οποίες δεν μπορούσε να βρει από άλλες πηγές.

Για την έρευνα στα εγκλήματα του φρανκισμού έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη, καθώς δύο ακροδεξιές οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αφού αγνόησε την αμνηστία που είχε χορηγηθεί το 1977 για τα εγκλήματα του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα ο Γκαρθόν εργάζεται ως σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Διαβάστε επίσης:

Να δικαστεί σύντομα επιθυμεί ο δικαστής του φρανκισμού