ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» τη κατάσταση στην Κορέα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» τη κατάσταση στην Κορέα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας περιέγραψε ως «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας, όπου αναδύονται νέες εντάσεις μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε στρατιώτες του βορρά και του νότου και τις νέες απειλές για πυρηνική δοκιμή από την Πιονγιάνγκ.


«Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους , σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA. Ο ηγέτης του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον ότι ευθύνονται για τη νέα ένταση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες εχθρικές δυνάμεις, αγνοώντας τη μεγαλοψυχία και την καλή μας θέληση, έχουν εντείνει τις στρατιωτικές τους ασκήσεις στοχεύοντας να καταστρέψουν τη δημοκρατία μας πολιτικά, να την απομονώσουν οικονομικά και να την συντρίψουν στρατιωτικά», είπε ο νεαρός ηγέτης που ήρθε στην εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του στα τέλη του 201. Ο στρατός και ο λαός της Βόρειας Κορέας δεν θα δεχθούν αυτή την «αμερικανική εχθρότητα» συμπλήρωσε. Ως συνήθως, η ρητορική του Κιμ Γιονγκ Ουν απευθύνεται στο εγχώριο κοινό και οι πιο πολεμοχαρείς εκφράσεις του συνήθως δεν μεταφράζονται στα αγγλικά από το κρατικό πρακτορείο KCNA.

Οι σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ στις αρχές του 2014 πέρασαν μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις επαφές ανώτερου επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών και την συνάντηση- για λίγες μέρες-μελών οικογενειών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας ( 1950-1953).

Όμως η έναρξη των ετήσιων κοινών ασκήσεων μεταξύ της Νότιας Κορέας και των αμερικανικών δυνάμεων προκάλεσαν την αντίδραση του βόρειου γείτονα αν και σαφώς λιγότερο έντονη από ότι το προηγούμενο έτος. Τις τελευταίες ημέρες όμως η σχετική ρητορική κλιμακώνεται με τη Βόρεια Κορέα να απειλεί με τέταρτη πυρηνική δοκιμή και να προχωρά σε ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα κοντά στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών με αποτέλεσμα να υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του βορά και το νότου χωρίς επακόλουθα.

Διαβάστε επίσης:
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας