ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στη Χιλή: Πέντε οι νεκροί - Συναγερμός για τσουνάμι στη Χαβάη

Σεισμός στη Χιλή: Πέντε οι νεκροί - Συναγερμός για τσουνάμι στη Χαβάη

Στους πέντε ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που σημειώθηκε χθες Τρίτη στη Χιλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.


Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές.
Το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε πριν από λίγο προειδοποίηση για τσουνάμι για την Χαβάη, ενώ σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για τη Χιλή και το Περού.

"Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται μεγάλο τσουνάμι στη Χαβάη. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας και ισχυρά ρεύματα κατά μήκος όλων των ακτών, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους λουόμενους και εκείνους που επιβαίνουν σε πλωτά μέσα καθώς και άτομα που βρίσκονται κοντά σε παραλίες, λιμάνια και μαρίνες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο.
Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 1324 GMT, σύμφωνα με το Κέντρο.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού .

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός 8,2 βαθμών Ρίχτερ και τσουνάμι στη Χιλή