ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μάχες μαίνονται στην περιοχή της Λαττάκειας

Συρία: Μάχες μαίνονται στην περιοχή της Λαττάκειας

Μάχες μαίνονται σήμερα στην περιοχή της Λαττάκειας, όπου οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Στόχος των ανταρτών είναι η εξασφάλιση του ελέγχου του Παρατηρητηρίου 45, ενός λόφου στρατηγικής σημασίας στην περιοχή απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανέφερε το Παρατηρητήριο, το οποίο βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ανταρτών και ιατρικών πηγών σε όλη τη χώρα.

«Σε αυτήν την περιοχή εστιάζονται οι μάχες από χθες το βράδυ. Ο στρατός είχε προελάσει και την κατέλαβε, κατόπιν τη σάρωσαν οι αντάρτες» εξήγησε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι έως αυτή τη στιγμή καμία από τις αντίπαλες πλευρές δεν ελέγχει το λόφο.

Προκειμένου να στηρίξει το στρατό και τους ατάκτους οι οποίοι δρουν στο πλευρό του στο πεδίο της μάχης, η συριακή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αλλεπάλληλες επιδρομές σε αυτόν τον τομέα και στο Τζάμπαλ Άκραντ, έναν άλλο λόφο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, κατά την οργάνωση.

Σε συνεργασία με τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα, οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει εδώ και δύο εβδομάδες μια αναπάντεχη επίθεση και έχουν καταλάβει πολυάριθμες θέσεις και χωριά, περιλαμβανομένης της παραμεθόριας πόλης Κασάμπ, στα σύνορα με την Τουρκία.

Στις συγκρούσεις έχασαν την ζωή τους δεκάδες μαχητές και από τα δύο στρατόπεδα, μεταξύ αυτών 20 αντάρτες χθες, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.
Σήμερα ο επικεφαλής των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού της περιοχής, Μουστάφα Χάσεμ, κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στην εξορία και συμμετέχουν σε ένα συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

«Εκείνοι (τα στελέχη του συνασπισμού) είχαν διαβεβαιώσει ότι θα προσέφεραν στρατιωτική στήριξη στις επαναστατικές δυνάμεις, όμως αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα» κατήγγειλε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube.

«Ακούσαμε στο ραδιόφωνο και στα τηλεοπτικά δίκτυα ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφθηκε την παράκτια περιοχή (τη Λαττάκεια) για να βγάλει φωτογραφίες και να διχάσει τους επαναστάτες» προσέθεσε ο ίδιος.

Στην υπόλοιπη χώρα, 6 παιδιά σκοτώθηκαν όταν 4 βλήματα όλμου ερρίφθησαν στην Ντουχανίγια, κοντά στη Δαμασκό, και 7 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμους στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Συνολικά περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στη Συρία σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την έναρξη της σύρραξης πριν από 3 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 1 εκατ. οι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο