ΚΟΣΜΟΣ

«Καλό νέο η πτώση Γκμπαγκμπό»

«Καλό νέο η πτώση Γκμπαγκμπό»
Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στην Ακτή Ελεφαντοστού εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, τονίζοντας ότι η πτώση του...

Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στην Ακτή Ελεφαντοστού εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, τονίζοντας ότι η πτώση του Λοράν Γκμπάγκμπο αποτελεί ένα "καλό νέο" για τις δεκάδες αφρικανικές χώρες στις οποίες θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες εκλογές και τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να γίνουν σεβαστά, τόνισε.

"Η πτώση του απερχόμενου προέδρου είναι ένα καλό νέο κατ' αρχήν για τους πολίτες της Ακτής του Ελεφαντοστού, οι οποίοι θα βγουν από τη δίνη του εμφυλίου για τον οποίο ευθυνόταν ο Γκμπάγκμπο", τόνισε ο Ζιπέ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Είναι επίσης καλό νέο για την δημοκρατία, γιατί σημαίνει ότι δεκάδες αφρικανικές χώρες θα μπορούν να είναι σίγουρες ότι τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε αυτές, θα γίνουν σεβαστά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό", πρόσθεσε.


Σε ερώτηση αν ο Γκμπάγκμπο θα ζητήσει ενδεχομένως καταφύγιο στη Γαλλία, ο Ζυπέ απάντησε: "Η Γαλλία δεν θα τον δεχτεί, ας μην περιπλέκουμε τα πράγματα".

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε πάντως "πως τα δίκτυα του Γκμπάγκμπο στη Γαλλία είναι ακόμα ισχυρά".

Τέλος, ο Ζυπέ διέψευσε ότι οι γαλλικές δυνάμεις έπαιξαν άμεσο ρόλο στη σύληψη του Γκμπάγκμπο. "Ο ΟΗΕ και η Γαλλία σέβονται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο", είπε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ τόνισε πως "οι εικόνες από την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη του Γκμπάγκμπο δείχνουν ότι οι γάλλοι στρατιώτες δεν είχαν καμιά συμμετοχή".