ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βοήθεια στις ανταρτικές συνοικίες του Χαλεπίου

Συρία: Βοήθεια στις ανταρτικές συνοικίες του Χαλεπίου

Ο Συριακός Ερυθρός Σταυρός και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) διένειμαν για πρώτη φορά εδώ και δέκα μήνες βοήθεια στις ανταρτικές συνοικίες στο ανατολικό Χαλέπι, την μεγάλη πόλη του συριακού βορρά.

"Χθες το μεσημέρι εμείς και μια ομάδα της UNHCR μπορέσαμε να εισαγάγουμε βοήθεια (στην περιοχή) από το πέρασμα του Τζισρ αλ Χατζ" που συνδέει τις ανατολικές με τις δυτικές συνοικίες του Χαλεπιού, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής επιχειρήσεων της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, Χάλεντ Ερκούσι.

Το πέρασμα Τζισρ αλ Χατζ ενώνει τις συνοικίες που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο στο δυτικό τμήμα της πόλης με αυτές που ελέγχουν οι αντάρτες στο ανατολικό.

Το Χαλέπι είναι χωρισμένο στα δύο από την επίθεση των ανταρτών του Ιουλίου του 2012. Ωστόσο έκτοτε ο στρατός κατάφερε να προελάσει στα νοτιοανατολικά προάστια και να ξανανοίξει το διεθνές αεροδρόμιο.

"Η επιχείρηση (παροχής βοήθειας) διεξήχθη έπειτα από συμφωνία για κατάπαυση του πυρός την οποία διαπραγματευτήκαμε με όλες τις πλευρές και η οποία έγινε σεβαστή καθ' όλη την διάρκεια της επιχείρησης", πρόσθεσε ο Ερκούσι.

"Είναι η πρώτη φορά που η βοήθεια μπόρεσε να περάσει από αυτό το πέρασμα", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι την προηγούμενη φορά που δόθηκε βοήθεια στην περιοχή, τον Ιούνιο του 2013, αυτό έγινε μέσω μιας άλλης οδού, στην βoρειοανατολική είσοδο του Χαλεπιού.

Η βοήθεια αυτή θα αποθηκευτεί σε χώρους στο ανατολικό τμήμα της πόλης και θα διανεμηθεί σταδιακά.

Η UNHCR χαρακτήρισε την αποστολή αυτή "σπάνια και επικίνδυνη" και πρόσθεσε ότι η ομάδα της διαπίστωσε "μια τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού".

Στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, η UNHCR γνωστοποίησε εξάλλου "μια οξεία έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων και βασικών υπηρεσιών".

"Μετά την πρόσβαση που είχε η UNHCR τον Ιούνιο του 2013 αυτό δεν ξανασυνέβη", σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Ολλανδός ιησουίτης ιερωμένος απήχθη και δολοφονήθηκε