ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Άνδρες του ΙΚΙΛ μπήκαν σε πόλη στα σύνορα με το Ιράκ

Συρία: Άνδρες του ΙΚΙΛ μπήκαν σε πόλη στα σύνορα με το Ιράκ

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) διείσδυσαν σήμερα στη μεθοριακή πόλη Μπουκάμαλ της Συρίας και προωθούνται προς τα σύνορα για να ενωθούν με τους ένοπλους "αδελφούς" τους στο Ιράκ, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.


Παράλληλα, το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους την Τετάρτη σε μια συνοικία αλαουιτών στην πόλη Χομς.

"Από τα ξημερώματα σημειώνονται σφοδρές μάχες εντός της Μπουκάμαλ. Το ΙΚΙΛ προωθείται και κατέλαβε πολλές συνοικίες που μέχρι τώρα ελέγχονταν από το Μέτωπο αλ Νόσρα και τους ισλαμιστές", δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Στις συγκρούσεις αυτές έχουν σκοτωθεί 24 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο που βασίζει τις πληροφορίες του σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία.

Από τον Ιανουάριο οι ισλαμιστές αντάρτες του Μετώπου αλ Νόσρα έχουν στραφεί εναντίον του πρώην συμμάχου τους, του ΙΚΙΛ, μιας τζιχαντιστικής, ακραίας οργάνωσης.

"Εξακολουθούμε να ελέγχουμε τη μεθόριο με το Ιράκ. Το ΙΚΙΛ επιτέθηκε στις θέσεις μας στην Μπουκάμαλ και από την Τετάρτη σημειώνονται μάχες σε τρεις τομείς σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και σήμερα", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπου Χάσαν, μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, των ανταρτών που μάχονται τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου από την πόλη Κάιμ του Ιράκ, στην απέναντι πλευρά των συνόρων, βεβαίωσε ότι οι σημαίες του ΕΣΣ κυματίζουν ακόμη στις θέσεις τους.

Η πόλη Μπουκάμαλ, στην επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκους πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, τον Μάρτιο του 2011. Από τον Νοέμβριο του 2012 ελέγχεται από τους αντάρτες, παρά τις πολλές προσπάθειες του συριακού καθεστώτος να την ανακαταλάβουν. Το ΙΚΙΛ εκδιώχθηκε από την επαρχία αυτή τον Φεβρουάριο και επιχειρεί να ανακτήσει τις θέσεις του.

Προωθείται σε τρεις άξονες, από τα βόρεια μέσω της επαρχίας Χασάκε, από το νότια μέσω της ερήμου και από τα ανατολικά μέσω των συνόρων με το Ιράκ.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του στο Twitter το Μέτωπο αλ Νόσρα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στη συνοικία Καρμ αλ Λοζ της Χομς την Τετάρτη. Η οργάνωση χαρακτηρίζει τη συνοικία αυτή "προμαχώνα των σαμπίχα (παραστρατιωτικών) του καθεστώτος". Από τις εκρήξεις των δύο παγιδευμένων οχημάτων σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Τουλάχιστον 21 νεκροί, 55 τραυματίες από βομβιστικές επιθέσεις