ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομικά τμήματα και διοικητικά κτίρια πέφτουν στα χέρια αντιδυτικών

Αστυνομικά τμήματα και διοικητικά κτίρια πέφτουν στα χέρια αντιδυτικών

Φόβοι ότι τα ξημερώματα θα επιχειρηθεί εκκαθάριση των εστιών αντίστασης

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ένταση αυξάνεται δραματικά στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, στην οποία χάνεται όλο και περισσότερο ο έλεγχος του Κιέβου, η ηγεσία του οποίου κάθε ώρα, που περνά, αισθάνεται ότι το τίμημα μιας απόπειρας βίαιης λύσης του προβλήματος θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Όλο και νέες πόλεις προστίθενται στην αλυσίδα του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπου ενισχύονται τα οδοφράγματα γύρω από κυβερνητικά κτίρια των τοπικών διοικήσεων ή των υπηρεσιών ασφαλείας, τα οποία έχουν καταληφθεί από την περασμένη εβδομάδα. Στα κτίρια αυτά υψώνονται ρωσικές σημαίες, ενώ δεν λείπουν και οι πιο «προωθημένοι», που ίδρυσαν τη λεγόμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ», άρχισαν να ορίζουν υπουργούς και αδιαφορούν για τα κελεύσματα του Κιέβου.

Σήμερα ήταν η σειρά του Σλαβιάνσκ, του Κράσνι Λιμάν, του Κρασνοαρμέισκ και της Ντρουζόβκα της Περιφέρειας του Ντονιέτσκ, αλλά και του κέντρου της πρωτεύουσας της περιοχής, όπου καταλήφθηκαν από μασκοφόρους τα αστυνομικά τμήματα και σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες όπλα, μεταξύ αυτών και αυτόματα Καλάσνικοφ, μοιράστηκαν στους διαδηλωτές, που ετοιμάζονται να αποκρούσουν μια νυχτερινή επίθεση των δυνάμεων «της χούντας του Κιέβου», όπως αποκαλείται πλέον στην Ανατολή της Ουκρανίας η ομάδα, που κατέλαβε την εξουσία έπειτα από τη βίαιη ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτων Γιανουκόβιτς.

Εντυπωσιακές είναι οι αντιδράσεις των τοπικών Αρχών, όπως η Δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Νέλλυ Στέπα, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι διαδηλωτές είναι όλοι κάτοικοι της περιοχής «και δεν προέρχονται από τη Ρωσία», όπως μεταδίδουν με μονότονες και αναπόδεικτες επαναλήψεις τα ουκρανικά ΜΜΕ. Η κα Στέπα κάλεσε τις επίσημες Αρχές του Κιέβου να ακούσουν τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των πολιτών και υποσχέθηκε ότι η τοπική αστυνομία δεν πρόκειται να στραφεί εναντίον των διαδηλωτών.

Παρόμοια φαίνεται πως είναι και η στάση των σωμάτων των ειδικών δυνάμεων της περιοχής του Ντονιέτσκ, τα οποία ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραβιάσουν τους νόμους και δεν θα επιτεθούν εναντίον διαμαρτυρόμενων πολιτών, αλλά θα τηρήσουν τον όρκο τους. Αρκετοί από τους άνδρες του ειδικού σώματος των «Μπέρκουτ» πέρασαν ήδη με το μέρος των διαδηλωτών και κατευθύνθηκαν μάλιστα στο Σλαβιάνσκ για να ενισχύσουν τα οδοφράγματα ενόψει της αποψινής κρίσιμης νύχτας.

Ο προϊστάμενος της Αστυνομίας, υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ έχει από το πρωί ανακοινώσει την αποστολή ειδικών δυνάμεων για την πάταξη των «εξεγέρσεων», όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης του Κιέβου.

Προσπαθώντας να αντιδράσει κάπως στις εξελίξεις ο προεδρεύων του Κιέβου Τουρτσίνοφ διέταξε την αποπομπή του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, ενώ και ο προεδρικός υποψήφιος Πιότρ Πορόσενκο (ο και «βασιλιάς της σοκολάτας» αποκαλούμενος) επέκρινε κυβέρνηση και αστυνομία για «αδράνεια» ενώπιον των «αυτονομιστών», που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Σε μια εντυπωσιακής υστερίας καμπάνια τα περισσότερα ΜΜΕ αφηγούνται ότι ρωσικός στρατός έχει ήδη εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος και δεν θέλουν να διανοηθούν ότι μπορεί να υπάρξει άλλη εκδοχή.

Πολλά ΜΜΕ και πολιτικοί στο Κίεβο επιμένουν ότι η αναστάτωση στην Ανατολή είναι «κατασκεύασμα» και όχι πραγματική διάθεση των κατοίκων της περιοχής.

Μάλιστα για το «κατασκεύασμα» έχουν εργαστεί, κατά την επίσημη ουκρανική εκδοχή, στελέχη της υπερ-απόκρυφης μυστικής υπηρεσίας του ρωσικού στρατού, την περιβόητη GRU. Αντίθετη άποψη έχουν οι μετριοπαθέστεροι, όπως ο προεδρικός υποψήφιος με καταγωγή την Ανατολή Ολέγκ Τσαριόφ, ο οποίος κάλεσε την ηγεσία του Κιέβου να εισακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, που ζητούν Δημοψήφισμα για τον ελεύθερο προσδιορισμό του μέλλοντός τους, καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα και προώθηση του διαλόγου για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι ένοπλοι φιλορώσοι κατέσχεσαν 400 περίστροφα

«Η ρωσοφοβία είναι και αυτή φασισμός...»

Ουκρανία: Φιλορώσοι εξακολουθούν να ελέγχουν δημόσια κτίρια