ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί με χημικά στη Συρία (vid)

Βομβαρδισμοί με χημικά στη Συρία (vid)

Περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, παρουσίασαν συμπτώματα ασφυξίας, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για δύο νεκρούς, έπειτα από ρίψη χημικών στην επαρχία Χάμα της Συρίας.

Το συριακό καθεστώς και ιατρικές πηγές αντάλλαξαν κατηγορίες για επίθεση που προκάλεσε συμπτώματα ασφυξίας και δηλητηρίασης σε κατοίκους της επαρχίας Χάμα.

Ασθενείς που εμφάνιζαν συμπτώματα ασφυξίας και δηλητηρίασης νοσηλεύθηκαν έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος την πόλη Καφαρζίτα.

«Τα αεροπλάνα του καθεστώτος βομβάρδισαν σήμερα στην Καφαρζίτα με βαρέλια με εκρηκτικά που δημιούργησαν πυκνό καπνό και οσμή, προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας και δηλητηρίασης», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντελραχμάν.

Ωστόσο, η συριακή τηλεόραση κατηγόρησε το μέτωπο αλ-Νόσρα ότι βομβάρδισε την πόλη με χλώριο, "σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας σε εκατό άλλους". Η τηλεόραση της Δαμασκού κατηγόρησε το Αλ-Νόσρα ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει τις πόλεις Ουάντι Ντέιφ στην εααρχία Ιντλέμπ , και Μόρεκ στην επαρχία Χάμα, με τοξικό χλώριο και αέριο σαρίν.

«Το καθεστώς βομβάρδισε την Καφαρζίτα με τοξικές ουσίες, χλώριο, προκαλώντας συμπτώματα ασφυξίας σε εκατό ανθρώπους», έγραψαν ακτιβιστές από την Καφαρζίτα στις σελίδες τους στο Facebook.

«Ο βομβαρδισμός άφησε μία ουσία κίτρινου χρώματος, και μία οσμή που μοιάζει με του χλωρίου. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ένας γιατρός σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube και όπου εμφανίζονται παιδιά και άνδρες με συμπτώματα ασφυξίας.

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.