ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη στην Ασία και την Άπω Ανατολή θα πραγματοποιήσει ο Ομπάμα

Επίσκεψη στην Ασία και την Άπω Ανατολή θα πραγματοποιήσει ο Ομπάμα

Το επίσημο πρόγραμμα του πολυήμερου ταξιδιού του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Άπω Ανατολής έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.


Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ταξιδέψει από τις 23 έως τις 29 Απριλίου στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες.

Η πρώτη στάση του προεδρικού ταξιδιού θα είναι η Ιαπωνία, το διήμερο 23-25 Απριλίου. Η άφιξη Ομπάμα στη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου θα είναι η πρώτη αμερικανού προέδρου από το 1996 όταν την Ιαπωνία επισκέφτηκε ο Μπιλ Κλίντον. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί κατόπιν στη Νότια Κορέα το διήμερο 25 - 26 Απριλίου, στη Μαλαισία από τις 26 έως τις 28 Απριλίου και τις Φιλιππίνες από τις 28 έως τις 29 του ίδιου μήνα.

Το ταξίδι του Ομπάμα έρχεται εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων και εδαφικών αμφισβητήσεων μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας. Στην κορυφή της προεδρικής ατζέντας στις συζητήσεις με τους ιάπωνες και τους νοτιοκορεάτες αξιωματούχους θα είναι οι προσπάθειες να πειστεί η Βόρεια Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Ομπάμα προσπαθεί ταυτόχρονα να ενισχυθεί την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού ενισχύοντας τη στρατιωτική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ώστε να περιοριστεί η κυριαρχία της Κίνας. Ένα άλλο σημαντικό θέμα συζήτησης με τους ασιάτες ηγέτες θα είναι η συμφωνία εταιρικής σχέσης των χωρών της Ασίας του Ειρηνικού και της Ωκεανίας μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, η Μαλαισία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Χιλή, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Διαβάστε επίσης:
Ο Ομπάμα επέκρινε τις ρωσικές ενέργειες και ζητά διπλωματική λύση