ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επιχείρηση ανακατάληψης της Χομς

Συρία: Επιχείρηση ανακατάληψης της Χομς

Ο συριακός στρατός ξεκίνησε μια επιχείρηση εναντίον της παλιάς πόλης της Χομς, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.


«Ο στρατός και η εθνική άμυνα (παραστρατιωτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες στην παλιά Χομς προελαύνοντας προς τις συνοικίες Τζούρετ αλ Σιγιάτ, Χαμιντίγε, Μπαμπ αλ Χουντ κα Ουάντι αλ Σάγεχ, σκοτώνοντας έναν αριθμό τρομοκρατών», μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση.

Το κέντρο της Χομς, κυρίως η παλιά πόλη η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, πολιορκείται και βομβαρδίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια από τον συριακό στρατό.

Ένας ακτιβιστής που βρίσκεται στην περιοχή επιβεβαίωσε την επιχείρηση, όπως και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Εισήλθαν σε μια από τις πολιορκημένες περιοχές, τη Ουάντι αλ Σάγεχ, μεταξύ της Τζούρετ αλ Σιγιάτ και της παλιάς πόλης», δήλωσε ο Αμπού Μπιλάλ.

«Είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς εισήλθε σε μια πολιορκημένη περιοχή από τότε που κατέλαβε τη Χαλντίγε» το καλοκαίρι του 2013, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν υπογράμμισε ότι η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε μία ημέρα μετά την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων του στρατού.

«Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε χθες (Δευτέρα) με την παράταξη ανδρών για να ενισχύσουν τα στρατεύματα» του Άσαντ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε πρόσφατα πολλές πόλεις-κλειδιά από τους εξεγερμένους, κυρίως στην επαρχία Κάλαμουν στα σύνορα με τον Λίβανο, όμως οι συνοικίες της Χομς, η οποία το 2011 είχε ονομαστεί «πρωτεύουσα της επανάστασης», που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών παραμένουν ένας σημαντικός στόχος.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, περίπου 1.300 άνθρωποι, κυρίως μαχητές, παραμένουν εγκλωβισμένοι στις πολιορκημένες συνοικίες μετά την απομάκρυνση στις αρχές του έτους περίπου 1.400 πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: 6 νεκροί και 20 τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου