ΚΟΣΜΟΣ

Αισιόδοξη η Μέρκελ για εκτόνωση στην Ουκρανία

Αισιόδοξη η Μέρκελ για εκτόνωση στην Ουκρανία

Αισιόδοξη ότι η συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας και της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., θα εκτονώσει την κρίση στην Ουκρανία, εμφανίζεται η Άνγκελα Μέρκελ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της.

«Ελπίζουμε ότι θα γίνει, ότι θα προσφέρει μια βάση, ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις ει δυνατόν», δήλωσε από το Βερολίνο ο Γκέοργκ Στράιτερ.

Η σύνοδος της Γενεύης μπορεί να προσφέρει "ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην Ουκρανία", πρόσθεσε.

«Δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν οι μετέχοντες στην αυριανή σύνοδο στην Γενεύη για την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν, διότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να γίνεται πιο απειλητική», σημείωσε ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα «Ράινισε Ποστ».

«Η κατάληψη δημοσίων κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί αντιδράσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλοι νεκροί και τραυματίες αν δεν αποφύγουμε αυτήν την κλιμάκωση της βίας.

Κανείς δεν μπορεί να απεκδυθεί των ευθυνών του και κυρίως αυτοί που από το εξωτερικό μετέχουν στον σχεδιασμό του χάους», πρόσθεσε.

Η σύνοδος της Γενεύης με τους "παράγοντες-κλειδί" είναι από μόνη της "κάτι το καλό", σημείωσε εξάλλου.

«Ωστόσο η πραγματική εργασία τώρα αρχίζει και δεν μπορούν να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας αν η Μόσχα και το Κίεβο δεν δείξουν πραγματική βούληση να εργαστούν σοβαρά για να διευθετηθεί η σύγκρουση και για να γίνουν προσπάθειες υπέρ μιας οικονομικής και πολιτικής σταθεροποίησης στην Ουκρανία», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.

Στο μεταξύ από την Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Γενεύη για να μετάσχει στην συνάντηση με τους ομολόγους του για την κρίση στην Ουκρανία.

Στην περίπτωση αποτυχίας της συνόδου αυτής, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης:

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία