ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: 12 στρατιώτες νεκροί σε επίθεση ανταρτών

Ιράκ: 12 στρατιώτες νεκροί σε επίθεση ανταρτών

Μια επίθεση ανταρτών με αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες εναντίον θέσης των ένοπλων δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 στρατιωτών.

Η επίθεση, η οποία έγινε στην περιοχή Μαχαλαμπίγια, στα δυτικά της Μοσούλης, είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 ακόμη στρατιώτες.

Η ενέργεια αυτή σημειώθηκε μερικές ώρες μετά τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη της αστυνομίας από ενόπλους στη Μοσούλη.

Το Ιράκ πλήττεται από ένα νέο κύμα βίας, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.650 ανθρώπους από την αρχή του τρέχοντος έτους, χωρίς οι δυνάμεις ασφαλείας να είναι σε θέση να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Η επαρχία Νινευή, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μοσούλη, είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στο Ιράκ.

Το κύμα βίας αυτό, το οποίο τροφοδοτείται από την ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Συρία και το αίσθημα αγανάκτησης της μειονότητας των σουνιτών η οποία θεωρεί πως περιθωριοποιείται, αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για τις δυνάμεις ασφαλείας που προετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου, τις πρώτες στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στα τέλη του 2011. Σε αυτές ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι επιδιώκει να εκλεγεί για τρίτη θητεία.

Τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στοχοθετούνται πολύ συχνά από τους αντάρτες, οι οποίοι εξαπολύουν επίσης επιθέσεις εναντίον αυστηρά φυλασσόμενων στόχων: ανάμεσά τους είναι κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικά τμήματα, φυλακές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η βία στο Ιράκ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400 ανθρώπους από την αρχή του μήνα, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία από ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το 2013 στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους από το κύμα βίας 8.868 άνθρωποι. Επρόκειτο για τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων των τελευταίων πέντε ετών.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Δέκα νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου