ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμη και πολυέλαιο έχουν αγοράσει από την Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες!

Ακόμη και πολυέλαιο έχουν αγοράσει από την Ελλάδα οι Ρώσοι τουρίστες!

Ακόμη και ...πολυέλαιο για εκκλησία έχουν αγοράσει από την Βόρεια Ελλάδα Ρώσοι επισκέπτες.

Κι αν το παράδειγμα αυτό σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο, ωστόσο χιλιάδες είναι πλέον οι Ρώσοι, Ουκρανοί, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, αλλά εσχάτως και Κεντροευρωπαίοι επισκέπτες, που όταν βρεθούν στη Θεσσαλονίκη ή τη Χαλκιδική, επιδιώκουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους με ιδιαίτερα "αναμνηστικά", θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως αγιορείτικες εικόνες και θυμιάματα, ακόμη και βρώσιμα μοναστηριακά προϊόντα.

Παράλληλα, ολοένα περισσότεροι Έλληνες όλων των ηλικιών, φαίνεται ότι πραγματοποιούν "στροφή" αφενός προς την παράδοση και αφετέρου προς τη μεσογειακή διατροφή, με αποτέλεσμα η ζήτηση για προϊόντα τού είδους να αυξάνεται.

Έτσι, τα καταστήματα αγιορείτικων και μοναστηριακών ειδών, που κάποτε λειτουργούσαν κυρίως στη γεωγραφική γειτονιά του Αγίου Όρους (Ουρανούπολη), τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνισή τους και στη Θεσσαλονίκη.

Για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς ιδίως, λένε οι καταστηματάρχες, τα προϊόντα αυτά δεν αποτελούν "εμπόρευμα", αλλά ιερά αντικείμενα, που θέλουν να αποκτήσουν και να έχουν στο σπίτι τους, ακριβώς επειδή φτιάχτηκαν από μοναχούς. Όμως, ιδίως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, δεν είναι μόνοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί που τ' αγοράζουν.

Διαβάστε επίσης: Η Κύπρος «φοβάται» πως θα χάσει Ρώσους τουρίστες λόγω Κριμαίας