ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καλλιτέχνες προσπαθούν να σώσουν μελλοθάνατη!

Ιράν: Καλλιτέχνες προσπαθούν να σώσουν μελλοθάνατη!

Καλλιτέχνες από το Ιράν έχουν κινητοποιηθεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον απαγχονισμό μιας Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο μετά την καταδίκη της για φόνο, δήλωσε ο δικηγόρος της Αμπντολσαμάντ Χοραμσαχί, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Isna.


Η Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία του Μορτεζά Αμπντολαλί Σαρμπαντί, ενός πρώην υπαλλήλου του υπουργείου Πληροφοριών, αν και ένας ειδικός του ΟΗΕ είχε θέσει θέμα, υποστηρίζοντας ότι η γυναίκα βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.

Καλλιτέχνες «επιχειρούν να σώσουν τη Ρεϊχανέχ από την αγχόνη και ελπίζω ότι αυτό θα επιτευχθεί» σημείωσε ο δικηγόρος αναφέροντας τα παραδείγματα των ηθοποιών Ρεζά Κιανιάν, Μπαχαρέχ Ραχνεμά και Ρογιά Τεϊμουριάν και των σκηνοθετών Ασγάρ Φαρχαντί και Ραχσάν Μπανί-Ετεμάντ.

Σύμφωνα με τη σαρία (τον ισλαμικό νόμο), ένα πρόσωπο το οποίο καταδικάζεται σε θάνατο για φόνο μπορεί να μην εκτελεστεί και να εκτίσει ποινή κάθειρξης αν η οικογένεια του θύματος τον συγχωρήσει αφού έχει λάβει το «αντίτιμο του αίματος», το οποίο έχει οριστεί φέτος στα 1,5 δισεκ. ριάλ (50.000 δολάρια).

«Ελπίζουμε ότι θα γίνει μια δεύτερη συνάντηση συμβιβασμού με την οικογένεια του θύματος» δήλωσε ο Χοραμσαχί, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης κατά τα οποία η Τζαμπαρί κρατείται ήδη στην «απομόνωση» καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της εκτέλεσής της.

Τη Δευτέρα στη Γενεύη ο Άχμεντ Σαχίντ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, παρότρυνε τις αρχές να οργανώσουν μια νέα δίκη «διασφαλίζοντας την προστασία των δικαιωμάτων της υπεράσπισης» της γυναίκας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες της ανάκρισης της Τζαμπαρί και για την απροθυμία του δικαστηρίου να λάβει υπόψη του αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της.

«Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές» που επικαλέστηκε ο Σαχίντ, ο Σαρμπαντί είχε προτείνει στη Τζαμπάρι να ανακαινίσει το γραφείο του τον Ιούλιο του 2007 και την οδήγησε στο σπίτι του, όπου της επιτέθηκε σωματικά και σεξουαλικά. Τελώντας εν αμύνη, η γυναίκα τον μαχαίρωσε πριν το βάλει στα πόδια και καλέσει ασθενοφόρο.
Περισσότεροι από 170 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο γυναικών, έχουν εκτελεστεί από τις αρχές του 2014 στο Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση του ΟΗΕ για τον πρέσβη του Ιράν