ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Σουδάν: Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 20 πολίτες σε βάση του ΟΗΕ

Ν. Σουδάν: Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 20 πολίτες σε βάση του ΟΗΕ

Τουλάχιστον 20 πολίτες οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη βάση του ΟΗΕ στην πόλη Μπορ του Νότιου Σουδάν σκοτώθηκαν την Πέμπτη και 70 ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλων, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.


Ο ΟΗΕ είχε καταγγείλει νωρίτερα την επίθεση η οποία, σύμφωνα με τον οργανισμό, προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων από τους συνολικά 5.000 πολίτες που έχουν καταφύγει στη βάση, καθώς και δύο κυανόκρανων. Παρ’ όλα αυτά ο οργανισμός δεν έκανε λόγο για νεκρούς.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα τις πρόσφατες επιθέσεις από ένοπλες ομάδες στο Νότιο Σουδάν», ανέφερε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, σε ανακοίνωσή της.

Η Ουάσινγκτον «θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και θα προσπαθήσει να προσαγάγει τους ενόχους στη δικαιοσύνη», συνεχίζει η ανακοίνωση της κ. Πάουερ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Τόμπι Λέινζερ, υπεύθυνος του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας για την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (Minuss) δήλωσε «σοκαρισμένος από την επίθεση που εξαπέλυσαν νεαροί ένοπλοι εναντίον αμάχων» στη βάση της Minuss στο Μπορ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, όπου έχουν εγκατασταθεί σχεδόν 5.000 πολίτες που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των εθνοτικών συγκρούσεων.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις «απεχθείς δολοφονίες» σε μια ανακοίνωση όπου δεν διευκρινίζεται αν υπήρξαν νεκροί από την επίθεση.

«Πλήθος ένοπλων ανδρών παραβίασε την είσοδο της βάσης και άνοιξε πυρ» εναντίον των πολιτών, τραυματίζοντας «δεκάδες», υπογράμμισαν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ προσέθεσε ότι οι κυανόκρανοι, δύο εκ των οποίων τραυματίστηκαν, άνοιξαν πυρ εναντίον των δραστών, αφού είχαν ρίξει πολλές προειδοποιητικές βολές, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν.

Διαβάστε επίσης: Νότιο Σουδάν: Πυροβολισμοί σε μια βάση του ΟΗΕ