ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας στελέχους του ΙΡΑ

Βρετανία: Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας  στελέχους του ΙΡΑ

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Σάββατο τη σύλληψη ενός νεαρού που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία, την προηγούμενη ημέρα στο Μπέλφαστ, ενός πρώην ηγετικού στελέχους του Continuity IRA, μιας ομάδας που είχε αποσχισθεί από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA) διαφωνώντας με την προσπάθεια συμφιλίωσης με τη Βρετανία.


Ο Τόμι Κρόσαν, 43 ετών, πατέρας έξι παιδιών και παππούς πέντε εγγονιών, πυροβολήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο δυτικό Μπέλφαστ, ακριβώς 16 χρόνια μετά την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ βρισκόταν στην επιχείρηση ενός φίλου του.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, έχει συλληφθεί ένας 26χρονος ως ύποπτος για το φόνο που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

"Ο Κρόσαν ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές όμως ανεξαρτήτως του τι είχε προηγηθεί, τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή τη βάρβαρη πράξη", υπογράμμισε ο αστυνομικός Τζόναθαν Ρόμπερτς. "Η αστυνομία ερευνά διάφορες υποθέσεις. Η μία από αυτές οδηγεί σε άτομα ή ομάδες που ανήκουν σε αποσχιστικές οργανώσεις", πρόσθεσε.

Ο Τόμι Κρόσαν υπήρξε ηγετικό στέλεχος του CIRA (ΙΡΑ-Συνέχεια) όμως αποπέμφθηκε από την οργάνωση αυτή πριν από μερικά χρόνια. Ο CIRA, όμως και ο Πραγματικός IRA, διαφώνησαν με την ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στο μοίρασμα της εξουσίας μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από 30 χρόνια συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 3.600 ανθρώπους.

Ο IRA, η κυριότερη οργάνωση των καθολικών που ζητούσαν την ένωση με την Ιρλανδία, αποκήρυξε τη βία το 2005, αφού το 1998 είχε υπογράψει τις συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, όμως οι δύο άλλες ομάδες που είχαν αποσχιστεί συνέχισαν τις σποραδικές επιθέσεις τους.

Ο Κρόσαν είχε καταδικαστεί πριν από μερικά χρόνια για τη συμμετοχή του σε μια ένοπλη επίθεση σε αστυνομικό τμήμα του Μπέλφαστ το 1998.
Η δολοφονία του Κρόσαν καταδικάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Βόρειας Ιρλανδίας.

"Η μικρή μειονότητα που επιμένει να τρομοκρατεί την κοινότητα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα της επιτρέψουμε να οδηγήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Πίτερ Ρόμπινσον στο μήνυμά του.

Διαβάστε επίσης: Δείτε τη γκάφα παρουσιαστή του BBC! Τι είπε για τον Ουίλιαμ; (βίντεο)