ΚΟΣΜΟΣ

«Στα πρόθυρα της γενοκτονίας» η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

«Στα πρόθυρα της γενοκτονίας» η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται «στα πρόθυρα της γενοκτονίας», προειδοποίησε χθες ο νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, καλώντας τους πολίτες της χώρας αυτής να «συγχωρήσουν» για να «μάθουν να ζουν ξανά μαζί».


«Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της γενοκτονίας, ορισμένοι θα πουν ότι έχει ήδη αρχίσει», είπε ο Τούτου, σημειώνοντας ότι «κατά την διάρκεια των 13 τελευταίων μηνών, οι ακατάπαυστες συγκρούσεις για την πολιτική εξουσία και τους (πλουτοπαραγωγικούς) πόρους έχουν εκφυλιστεί σε αναρχία, μίσος και εθνικές εκκαθαρίσεις».

«Οι πολίτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας είναι αυτοί που κρατούν το κλειδί για μια διαρκή ειρήνη. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν ξανά να ζουν μαζί», τόνισε ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης ιερωμένος σε μια ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα το ίδρυμά του.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προσεχή ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης αποτελεί μια «τεράστια ανακούφιση», σημείωσε, καθώς θα συμβάλλει η Γαλλία και η Αφρικανική Ένωση να «αποκαταστήσουν τη διατήρηση της τάξης και το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης».

Οι δηλώσεις του Τούτου σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση στην οποία προχώρησε η Πρετόρια —η κυβέρνηση της οποίας υπό τον Τζέικομπ Ζούμα επικρίθηκε γι' αυτό από τον Τούτου— ότι δεν έχει την πρόθεση να στείλει στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Τούτου πρόσθεσε τη φωνή του σε αυτή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και κάλεσε τους πολίτες και τους ηγέτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας να «αναβιώσουν το πνεύμα ανοχής και αμοιβαίου σεβασμού» στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:
Νότια Κορέα: Δύτες περισυνέλεξαν τα πρώτα πτώματα μέσα από το πλοίο