ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία και Μεξικό διεκδικούν την τέφρα του Μάρκες

Κολομβία και Μεξικό διεκδικούν την τέφρα του Μάρκες

Δύο χώρες, η Κολομβία όπου γεννήθηκε, και το Μεξικό, όπου έζησε για πολλά χρόνια, διεκδικούν τις στάχτες του σπουδαίου νομπελίστα συγγραφέα, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από χρόνια ασθένεια.


Σύμφωνα με τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, η τέφρα του «Γκάμπο», όπως αποκαλείτο χαϊδευτικά ο Μάρκες, θα μοιραστεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κολομβιανός λογοτέχνης έζησε πέντε δεκαετίες της ζωής του στο Μεξικό, ωστόσο δεν αποποιήθηκε ποτέ την κολομβιανή του υπηκοότητα. Την Παρασκευή ο πρέσβης της Κολομβίας στο Μεξικό, Χοσέ Γκαμπριέλ Ορτίθ, δήλωσε σε δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι όπου έζησε ο συγγραφέας, ότι μέρος της τέφρας του θα επιστρέψει στην Κολομβία.

«Φυσικά και ένα μέρος της τέφρας του θα παραμείνει στο Μεξικό και θεωρώ ότι θα δώσουν ένα μέρος και στην Κολομβία... και θα παραμείνουν εκεί», δήλωσε ο πρέσβης. «Η τελική απόφαση θα είναι της οικογένειας του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες», πρόσθεσε.

Στην Κολομβία, ο δήμαρχος της Αρακατάκα, της μικρής πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάρκες, απηύθυνε έκκληση να μεταφερθεί η τέφρα του εκεί.

«Με όλο το σεβασμό ζητούμε από την οικογένεια του Μάρκες και από την κυβέρνησή μας να δει αν μπορούν να φιλοξενηθούν εδώ οι στάχτες του, στο μουσείο της γενέτειράς του», σημείωσε ο Τουφίθ Χάτουμ.

Το απόγευμα της Δευτέρας η τέφρα του συγγραφέα μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της Πόλης του Μεξικού για επιμνημόσυνη δέηση.
Παρόντες ήταν οι πρόεδροι του Μεξικού και της Κολομβίας, ενώ ακούστηκε κλασσική μουσική, την οποία αγαπούσε πολύ ο Μάρκες.

Διαβάστε επίσης:

Η Κολομβία και το Μεξικό αποχαιρετούν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες