ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρά» Βρετανίας κατά Ρωσίας για το φυσικό αέριο

«Πυρά» Βρετανίας κατά Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Η Βρετανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες ομήρους και κάλεσε στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου τον επόμενο μήνα να αναζητηθεί ένας τρόπο να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.


Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Times, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Εντ Ντέιβι δήλωσε ότι το Λονδίνο θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο αυτή για να προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τροφοδοσίας των ενεργειακών δικτύων ώστε να μειωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα αποθέματα αερίου που διαθέτει ως γεωπολιτικό εργαλείο.

Η G7 έχει καταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια προτεραιότητα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να διακόψει ολοσχερώς την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία σε περίπτωση που η σύγκρουση κλιμακωθεί.

«Δεν μπορεί να θεωρείται σωστό η Ρωσία να κρατάει άλλες χώρες ομήρους», τόνισε ο Ντέιβι. «Έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο, αν όχι τρεις, περιπτώσεις πρόσφατα που η Ρωσία επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το καθεστώς της ως μια ενεργειακή υπερδύναμη με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ρωσία προμηθεύει στηνΕυρώπη περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει, μια ποσότητα περίπου το 40% της οποίας διαμετακομίζεται μέσω της Ουκρανίας.

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 θα συναντηθούν στη Ρώμη την 5η και την 6η Μαΐου.

«Είναι μια αληθινή ευκαιρία να δείξουμε στη Ρωσία τη σοβαρότητά μας αυξάνοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια και ανθεκτικότητα», τόνισε ο Ντέιβι.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα πάντα, από τις πιο διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας αερίου, είτε είναι από τις ΗΠΑ, ή από σχιστολιθικά πετρώματα, και να βοηθήσουμε άλλες χώρες που ζητούν πολύ αέριο τώρα αλλά δεν το χρειάζονται. Ίσως η Ιαπωνία να θέσει ξανά σε λειτουργία μερικούς από τους (πυρηνικούς) αντιδραστήρες της», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε σε μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου νωρίτερα σήμερα ότι η συζήτηση περί της έναρξης εισαγωγών αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελεί μια μπλόφα, κι ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ να διαφοροποιήσει τους προορισμούς των εξαγωγών του αερίου της.

Η Gazprom, η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία του τομέα του αερίου, ανακοίνωσε πάντως ότι είναι σε θέση να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη για αέριο χάρη σε νέα έργα, μολονότι η ΕΕ άφησε να εννοηθεί πως αναζητεί προμήθειες αλλού.

Η Βρετανία η ίδια είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών αερίου από τη Ρωσία, καθώς εισάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα του αερίου που καταναλώνει από τη Νορβηγία.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία:Συμφωνία με τη Ρωσία για την αύξηση αερίου από τον Blue Stream