ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος για «δυσφήμηση»

Ρωσία: Ο αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος για «δυσφήμηση»

Η ρωσική δικαιοσύνη έκρινε σήμερα ένοχο τον αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι για «δυσφήμηση» σε βάρος ενός βουλευτή και τον καταδίκασε να καταβάλει πρόστιμο 300.000 ρουβλιών (6.000 ευρώ).


Το δικαστήριο δεν αποφάσισε να μετατρέψει σε ποινή κάθειρξης την πενταετή ποινή με αναστολή που έχει επιβληθεί στον Ναβάλνι για μια άλλη υπόθεση οικονομικής απάτης, πίσω από την οποία βρίσκεται το Κρεμλίνο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Εξάλλου ο σφοδρότερος επικριτής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου ξανά αυτή την εβδομάδα για μια ακόμη υπόθεση οικονομικής απάτης.

«Αυτή είναι προφανώς μια ακόμη προσπάθεια να με στριμώξουν στη γωνία», δήλωσε ο Ναβάλνι αποχωρώντας από το δικαστήριο.

Ο δικαστής τον έκρινε ένοχο επειδή κατηγόρησε μέσω του ιστότοπου Twitter έναν τοπικό αξιωματούχο της Μόσχας του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία ότι είναι «ναρκομανής».

Ο Ναβάλνι σημείωσε ότι θα ασκήσει έφεση, επισημαίνοντας ότι είναι αθώος, καθώς βάσει των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού στον οποίο έχει τεθεί από τον Μάρτιο του απαγορεύεται να έχει πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Πάντως συγγενείς και συνάδελφοί του ανεβάζουν σχόλια στους λογαριασμούς του.

Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος αντιπολιτευόμενος έσπασε τη σιωπή του για να δηλώσει την αθωότητά του σε μια άλλη υπόθεση.

«Δεν με ενδιαφέρουν όλες αυτές οι απαγορεύσεις και οι υποχρεώσεις να σιωπήσω (…) Δεν θα με κάνουν να σιωπήσω και αν δεν αποδείξω τίποτε στο δικαστήριο, θα κάνω τα πάντα για να αποδείξω σε εσάς (την αθωότητά μου)», είχε γράψει σε μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Το μήνυμα συνόδευαν πολλά έγγραφα της υπόθεσης, τα οποία έχουν στόχο να αποδείξουν την αθωότητά του.

Ο Ναβάλνι, μαζί με τον αδελφό του Όλεγκ, είναι κατηγορούμενοι σε μια υπόθεση απάτης εις βάρος της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών Yves Rocher, για την οποία κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε ο Ναβάλνι, η Yves Rocher έχει καταλήξει έπειτα από γνωμάτευση ειδικών, ότι οι κατηγορούμενοι δεν προκάλεσαν ζημία στην εταιρεία.

Οι δικαστικές αρχές διέταξαν αμέσως τη διεξαγωγή έρευνας για παραβίαση των όρων κατ' οίκον περιορισμού του Ναβάλνι, καθώς στον ρώσο αντιπολιτευόμενο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και το τηλέφωνο.

Διαβάστε επίσης: Persona non grata στην Κριμαία ο ηγέτης των Τατάρων