ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ελεύθεροι τρεις Γεωργιανοί που είχαν συλληφθεί για κατασκοπεία

Ρωσία: Ελεύθεροι τρεις Γεωργιανοί που είχαν συλληφθεί για κατασκοπεία

Οι ρωσικές αρχές άφησαν ελεύθερους τρεις Γεωργιανούς που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας μετά τον πόλεμο του 2008, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νταβίντ Ζαλκαλιάνι.


"Τρεις άνθρωποι που κρατούνταν στη Ρωσία ως κατάσκοποι απελευθερώθηκαν πρόσφατα", δήλωσε ο υφυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Ζαλκαλιάνι αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερπρές, επικαλούμενο μια κυβερνητική πηγή χωρίς να την κατονομάζει, μετέδωσε ότι μεταξύ των τριών είναι ο ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, ο Ζάζα Χερκελάτζε. Ο άνδρας αυτός συνελήφθη στη Ρωσία το 2008 και το 2010 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Γεωργίας.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία βελτιώθηκαν ελαφρά μετά την αποχώρηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι από την προεδρία και τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Γεωργιανό Όνειρο του προέδρου Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι.

Η νέα γεωργιανή κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα, διατηρώντας ταυτόχρονα το φιλοδυτικό προσανατολισμό της και τους στόχους της ένταξής της μελλοντικά στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο της χορήγησης αμνηστίας τον Ιανουάριο του 2013 η Γεωργία αποφυλάκισε πολλούς κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και τρεις Ρώσους που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης: «Η απουσία σθεναρής αντίδρασης στη Γεωργία ενθάρρυνε τη Μόσχα»