ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσινγκτον: Να απέχει η Β. Κορέα από πυρηνική δοκιμή

Ουάσινγκτον: Να απέχει η Β. Κορέα από πυρηνική δοκιμή

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο μετά την είδηση ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προγραμματίζει άλλη μια πυρηνική δοκιμή και κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να μην κάνει κανένα βήμα που θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη.


"Βεβαίως έχουμε δει τις πληροφορίες του Τύπου (...) όσον αφορά μια πιθανή αυξημένη δραστηριότητα σε εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας", σημείωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι.

"Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο", υπογράμμισε.

"Συνεχίζουμε να καλούμε την Βόρεια Κορέα να απέχει από δραστηριότητες που απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις", επισήμανε η Ψάκι σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Νωρίτερα σήμερα ειδησεογραφικά δίκτυα της Νότιας Κορέας μετέδιδαν επικαλούμενα την κυβέρνηση της Σεούλ ότι αυξημένη δραστηριότητα εντοπίστηκε σε υπόγειες εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, το οποίο μπορεί να δείχνει πιθανές προετοιμασίες για άλλη μια πυρηνική δοκιμή.

Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, όπου θα συζητήσει τρόπους για την αντιμετώπιση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Ο Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί στο Τόκιο αύριο, Τετάρτη, και στην Σεούλ την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Σπάνιες φωτογραφίες από την παιδική ηλικία του Κιμ Γιονγκ-Ουν (video)