ΚΟΣΜΟΣ

Πώς είδαν τα γερμανικά ΜΜΕ το «πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας

Πώς είδαν τα γερμανικά ΜΜΕ το «πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας

Η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα καλύπτεται εκτενώς από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο κυρίως για μια σημαντική επιτυχία, η οποία σημειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες και σηματοδοτεί μια νέα ελπίδα για τη χώρα.

«Μετά από χρόνια κρίσης η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ένα σημάδι ότι η χώρα δεν ζει πια πέρα από τις δυνατότητές της», αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική έκδοσή του και περιγράφει την σημερινή μέρα ως «τη μέρα κατά την οποία η Ελλάδα σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της - τουλάχιστον στα χαρτιά», για να προσθέσει ότι «οι Έλληνες εισπράττουν περισσότερα από όσα ξοδεύουν και μπορούν πάλι να δανείζονται χρήματα - και τα δύο ήταν αδιανόητα πριν από όχι πολύ καιρό».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη το υψηλό ελληνικό χρέος και τονίζεται ότι αυτό που θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να βοηθήσει τη χώρα θα ήταν μια ελάφρυνσή του, με μείωση των επιτοκίων, καθώς, όπως αναφέρεται, ένα νέο «κούρεμα» ως τώρα αποκλείεται.

«Η Ελλάδα επιτυγχάνει επιτέλους πλεόνασμα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο γίνεται λόγος για «ακτίδα ελπίδας», ενώ σημειώνεται ότι «τώρα η χώρα περιμένει τις ελαφρύνσεις της τρόικας» και αναφέρεται ότι η Αθήνα ελπίζει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να ξεκινήσει στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος η χώρα «έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Die Zeit», η οποία υπενθυμίζει και την πρόσφατη επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

«Η Ελλάδα σκορπά ελπίδα», γράφει η οικονομική «Handelsblatt» και αναφέρει ότι για την χώρα η πορεία είναι ανοδική. Και σε αυτό το δημοσίευμα επισημαίνεται ωστόσο και το υψηλό δημόσιο χρέος.

Στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle δημοσιεύεται ακόμη συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ στο κανάλι ARD, ο οποίος τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και οι δανειστές της θα πρέπει να την επιβραβεύσουν για τις προσπάθειές της στο πεδίο της περιστολής των δαπανών.

«Ένας τρόπος είναι η μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο κ. Σμίντινγκ και κάνει λόγο για «αχτίδα ελπίδας που ανατέλλει για την Ελλάδα», ενώ προσθέτει: «Μετά τα οδυνηρά όσο σε καμιά άλλη δυτική χώρα μέτρα λιτότητας, τα οποία την έφεραν στην κοιλάδα των δακρύων, κινείται και πάλι, αργά αλλά σταθερά, με κατεύθυνση προς τα πάνω. Ο κ. Σμίντινγκ, συνεχίζει στο δημοσίευμά της η DW, θεωρεί ως πιο ενδεδειγμένο τρόπο βοήθειας για την Ελλάδα την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την ανάπτυξη και υποφερτά επιτόκια για την αποπληρωμή του χρέους της και σημειώνει ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να την στηρίξουν κρατώντας χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού της. Τονίζει δε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας, αλλά ούτε και νέο «κούρεμα» του χρέους της, αλλά «μόνο κίνητρα που θα της δώσουν ώθηση για να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Στο δελτίο ειδήσεων του ARD "Tagesschau" προβλήθηκε ρεπορτάζ για την επιβεβαίωση του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος, με αναφορά και στην πρόσφατη επιτυχή έξοδο στις αγορές, αλλά και στις καλύτερες συνθήκες που επικρατούν πλέον στις χρηματαγορές για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Πανικός με το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,4 δισ. ευρώ