ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία:Υπό όρους συνεργασία με την κυβέρνηση ενότητας των Παλαιστινίων

Γαλλία:Υπό όρους συνεργασία με την κυβέρνηση ενότητας των Παλαιστινίων

Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μια κυβέρνηση ενότητας των Παλαιστινίων εφόσον η τελευταία αποκηρύξει τη βία και υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.


"Η Γαλλία υποστήριζε ανέκαθεν τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων υπό την ηγεσία του προέδρου (Μαχμούντ) Αμπάς και την οργάνωση εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Είναι έτοιμη να εργαστεί με μια κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής εφόσον εκείνη αποκηρύξει την προσφυγή στη βία, δεσμευτεί στην ειρηνευτική διαδικασία και αποδεχτεί το σύνολο των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, κυρίως με το Ισραήλ, καθώς και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κε ντ' Ορσέ Ρομέν Ναντάλ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η δήλωση αυτή του Ναντάλ έγινε μετά την ανακοίνωση για τον σχηματισμό, προσεχώς, μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελούμενης από ανεξάρτητους υπουργούς υπό την ηγεσία του Αμπάς. Την Τετάρτη η Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) που είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως η μόνη νόμιμη εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού υπέγραψαν ένα σύμφωνο συμφιλίωσης με απώτερο στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας εντός των επόμενων εβδομάδων.

"Θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια που θα επιτρέψει τη συνέχιση και την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας", τόνισε ο Ναντάλ.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που ξανάρχισαν τον περασμένο Ιούλιο υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ ΟΑΠ και Χαμάς η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας έξι Παλαιστίνιους εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι διεξήγαγε μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" αλλά παραδέχτηκε ότι δεν χτύπησε τον στόχο του.

Αργά το απόγευμα τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ το οποίο ετοιμάζεται σήμερα να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος των Παλαιστινίων.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Νεοναζί τίμησαν την επέτειο γέννησης του Χίτλερ