ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί 60 αντάρτες στο Αφγανιστάν

Νεκροί 60 αντάρτες στο Αφγανιστάν

Οι αφγανικές δυνάμεις με την υποστήριξη δυτικών αεροσκαφών σκότωσαν τουλάχιστον 60 αντάρτες σε μάχη κοντά στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στο Πακιστάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αφγανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις τους κατά του δικτύου Χακάνι, συμμάχου Ταλιμπάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των μαχητών της πριν από την αποχώρηση των ξένων μάχιμων στρατευμάτων από τη χώρα φέτος.

Η μάχη τη Δευτέρα άρχισε όταν περί τους 300 αντάρτες του δικτύου Χακάνι και άλλοι μαχητές από το εξωτερικό επιχείρησαν να εισβάλουν στις βάσεις των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Ζιρούκ της επαρχίας Πακτίκα, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, την Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας (NDS).

Το δίκτυο Χακάνι που δηλώνει υποταγή στον ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ, πιστεύεται ότι εμπλέκεται σε μερικές από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Αφγανιστάν.

Η οργάνωση κατηγορείται για επιθέσεις σε ξενοδοχεία όπου συχνάζουν ξένοι στην Καμπούλ, τη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία της Ινδίας στην πρωτεύουσα, μια επίθεση το 2011 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας και αρκετές μεγάλες επιθέσεις με παγιδευμένα φορτηγά.

Οι ΗΠΑ περιέλαβαν το 2012 στη μαύρη λίστα τους το δίκτυο Χακάνι ως τρομοκρατική οργάνωση. Κατηγορούν επίσης την ισχυρή υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν ότι στηρίζει το δίκτυο αυτό και το χρησιμοποιεί προκειμένου να αποκτήσει επιρροή απέναντι στην αυξανόμενη ισχύ της Ινδίας.

Η Πακτίκα έχει μακρά μη ελεγχόμενα σύνορα με περιοχές του Πακιστάν όπου ξένοι μαχητές και το δίκτυο Χακάνι, σύμμαχοι των αφγανών Ταλιμπάν, πιστεύεται ότι έχουν τη βάση τους.

Οι αντάρτες υποσχέθηκαν να διαταράξουν τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα τον μήνα αυτό με μια εκστρατεία βίας, αλλά η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε σχετικά ειρηνικά. Καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Ιούνιο, οι αρχές ανησυχούν μήπως οι αντάρτες επωφεληθούν από τις συνθήκες και πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Εκρήξη βόμβας σε εκλογικό τμήμα - Δύο νεκροί