ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Έως και 50 τραυματίες από την έκρηξη στο σιδηροδρομικό σταθμό

Κίνα: Έως και 50 τραυματίες από την έκρηξη στο σιδηροδρομικό σταθμό

«Υπό έλεγχο» είναι η κατάσταση στο Ουρούμτσι της δυτικής Κίνας, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της επαρχίας Σιντζιάνγκ – Έως και 50 τραυματίες.

«Η περιφερειακή κυβέρνηση αποτιμά τον αριθμό των θυμάτων και ερευνά τις αιτίες της έκρηξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λούο Φουγιόνγκ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα θύματα είναι «δεκάδες», ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ότι υπάρχουν έως και πενήντα τραυματίες.

Η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 19:00 μ.μ. τοπική ώρα, σε μία από τις εξόδους του νότιου σιδηροδρομικού σταθμού του Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της ταραγμένης επαρχίας Σιντζιάνγκ.

Τα αίτια της έκρηξης, ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστά, επεσήμανε η ίδια πηγή.

«Ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο. Στις 20:30 (τοπική ώρα) οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην πλατεία μπροστά από τον σταθμό και γύρω από αυτόν είχαν απομακρυνθεί», σημείωσε το Νέα Κίνα, τονίζοντας πως η κυκλοφορία των τραίνων από τον συγκεκριμένο σταθμό έχει διακοπεί.

Σε φωτογραφίες πάντως που αναρτήθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, εικονίζονται ομάδες αστυνομικών οι οποίες απέκλειαν την είσοδο στον σταθμό, ενώ σε μια άλλη φαίνονται συντρίμμια στο έδαφος, όχι μακριά από την είσοδο του σταθμού και κοντά στο σημείο βαλίτσες.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωνε μια τετραήμερη επίσκεψη στην επαρχία Σιντζιάνγκ, την οποία παρουσίασε ως «τη γραμμή του μετώπου» της μάχης που διεξάγει το Πεκίνο εναντίον «της τρομοκρατίας».

Η Σιντζιάνγκ, που συνορεύει με οκτώ κράτη της Κεντρικής Ασίας, είναι μια τεράστια επαρχία πλούσια σε ορυκτά, όπου οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι Ουιγούροι αποτελούν την κύρια εθνότητα.

Από τότε που οι Χαν, η μεγαλύτερη εθνότητα στην Κίνα, έχουν συρρεύσει στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ουιγούροι καταγγέλλουν ότι τους παρενοχλούν οι Αρχές και ότι είναι θύματα μιας καταπιεστικής πολιτικής εναντίον τους, εξαιτίας της θρησκείας και του πολιτισμού τους.

Από το 2009 η επαρχία είναι θέατρο βιαιοτήτων, οι οποίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και τις οποίες το Πεκίνο καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές» ενέργειες που αποδίδει σε αυτονομιστικά και ισλαμιστικά κινήματα.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Ισχυρή έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό